Panevėžiuko bažnyčiai uždėtas naujas stogas
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Retai pasitaikančio trikampio plano, vėlyvojo baroko stiliaus mūrinė Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčia – vienintelis tokio tipo kultūros paveldo objektas Lietuvoje.

Ją 1747 m. pastatė liaudies meistrai. Kresna, jauki, mažai pakitusi per du šimtus metų bažnyčia stovi pakilioje vietoje, dominuoja miestelio kontūre ir yra iš tolo matoma. Nuo šiol ji praeivių akis trauks dar labiau – unikali Panevėžiuko bažnyčia švyti nauju stogu.

Veikli Panevėžiuko bendruomenė gražiai susitarė ir išmoningai pasinaudojo europine parama – parengė projektą „Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčios stogo kapitalinis remontas“.

Pagal LEADER programos priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ projektui vykdyti skirta 199 431 Lt, 22 tūkstančiais litų prisidėjo ir projekto pareiškėjas Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus parapija.

Pati bažnyčia yra patenkinamos būklės, tačiau stogas praleido lietaus vandenį ir neapsaugojo nuo atmosferos poveikio pastato stogo medinių konstrukcijų, bažnyčios medinės perdangos, vidaus sienų bei esančių viduje kultūros paveldo vertybių. Medines konstrukcijas pažeidė puvinys, o sienų tinką – drėgmė.

Siekiant išsaugoti paveldo objektą, užtikrinti jo ilgaamžiškumą, atliktas kapitalinis bažnyčios stogo remontas: pakeista stogo danga, lietaus nuotekų sistema, restauruoti metaliniai kryžiai, įrengta žaibosauga ir sniego gaudytuvai, sutvarkyta žemė aplink bažnyčios pamatą.

Gruodžio 1 dieną Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčioje rinkosi visi, kas prisidėjo prie projekto vykdymo. Šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, dalyvavo Kauno II dekanato dekanas kunigas Augustinas Paulauskas, kitų šio dekanato parapijų klebonai.

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pasidžiaugė, kad bažnyčioje tą pavakarę buvo gausu žmonių, o ypač jaunimo, kurių atliekamos giesmės šv. Mišių aukai suteikė dar daugiau šventinės nuotaikos.

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas daug gražių padėkos išsakė Panevėžiuko bendruomenei, jos pirmininkei Virginijai Filipavičienei, Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčios klebonui kunigui Gintui Rumševičiui.

„Ši bažnyčia yra svarbi ir kaip unikalus kultūrinio paveldo objektas, ir kaip tikinčiųjų parapijiečių maldos namai, suburiantys ir suvienijantys Panevėžiuko bendruomenės narius. Tegul jėga, iš šios šventovės skleidžiama tiesos žodžiu ir gerais darbais, pakylėja visų mūsų širdis, tepadeda mums eiti gyvenimo keliu pasitikint savo jėgomis ir tikintis Dangaus palaimos“ – sakė V. Makūnas.

„Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčios stogo kapitalinis remontas“ – jau antrasis Babtų seniūnijoje LEADER programos lėšomis įgyvendintas projektas. Spalio mėnesį atidaryta atnaujinta Babtų mokyklos-darželio sporto aikštelė, kuri atvira visai seniūnijos bendruomenei. Vykdant šį projektą išasfaltuota aikštelė, išlieta danga, nudažytos linijos, įrengti du krepšinio stovai, universalūs stovai su tinklu tinkliniui ir badmintonui žaisti, medinės lygiagretės, buomas, horizontalios kopėtėlės, suoliukai.

Atnaujintoje aikštelėje sportuoja ir žaidžia ne tik mokyklos-darželio, bet ir miestelio vaikai, vyks sporto renginiai, įvairios šventės: Atvelykio, Vaikų gynimo dienos, kasmetinės amatų dienos, pradinės mokyklos rugsėjo 1-osios bei mokslo metų užbaigimo šventės, į kurias susirenka bendruomenės nariai, svečiai iš įvairių Babtų seniūnijos kaimų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: