(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos lankytojai visą mėnesį turės galimybę susipažinti su Kauno rajono įkūrimo istorija ir heraldika. Kraštotyrininko Antano Vaičiaus ir bibliotekininkės Janinos Černevičienės parengtoje parodoje, kurioje eksponuojami istoriniai leidiniai, atsispindi Kauno rajono teritorijos ištakos – kaip išskaidant ir sujungiant atskiras teritorijas per penkerius metus buvo suformuotas Kauno rajonas.

1950 m. birželio 20 d. vykdant administracinę teritorinę reformą, Kauno apskrities teritorijoje buvo sudaryti 4 teritoriniai vienetai: Vilijampolės rajonas (centras Kaunas), Panemunės rajonas (centras Garliava), Vilkijos rajonas (centras Vilkijoje), Jonavos rajonas (centras Jonavoje). 1955 m. liepos 1 d. prie Vilijampolės rajono prijungtas Panemunės rajonas, ir naujai sudarytas rajonas pavadintas Kauno rajonu. Šios teritorijos ribos pasikeitė 1962 m. kovo 31 d., kai prie jos buvo prijungtas Vilkijos rajonas. Šiam dariniui paliktas Kauno rajono pavadinimas, o administracinis centras įkurtas Kauno mieste.

Naujaisiais leidiniais parodoje pristatomas šio krašto gamtos ir kultūros paveldas, saugotinos ir lankytinos vietos. Vienoje iš eksponuojamų knygų surinkta medžiaga apie 1991 m. sausio 13-osios įvykius, kurių metu svarbų vaidmenį suvaidino radijo bangų siųstuvai Sitkūnuose ir Juragiuose bei prie jų budėję Kauno rajono gyventojai.

Trečiame bibliotekos aukšte parengta paroda veiks iki gruodžio 5 d.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: