(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Susitikimas su dr. Audrone Galvonaite, Hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Klimatologijos skyriaus vedėja (Vilnius):

„Klimato procesai – turime prisitaikyti. Gamtos pokyčiai – ko laukti?“

Stiprus vėjas jau ne kartą ir Lietuvoje vertė medžius, plėšė namų stogus, traukė elektros laidus. Įvairiose šalies vietose dėl žaibo iškrovos sklaidėsi liepsnos, liūtys tvindė gyvenamuosius namus.

Panašiam stichijos šėlsmui meteorologai gyventojus perspėja ruoštis ir toliau…Nėra nė vienos žmogaus veiklos srities, kuri nepriklausytų nuo oro. Sodininkams, daržininkams, gėlininkams, visiems žemdirbiams orų sąlygos ypač aktualios. Karščiai, kokie alino Lietuvą šiais metais, klimatologų nuomone, nėra natūralūs. Juk Lietuva – ne subtropikai, o vidutinių platumų juostoje esanti šalis. Tokie temperatūros rekordai anksčiau trukdavo vos vieną kitą dieną, o dabar karštis Lietuvą kepina ištisomis savaitėmis. Pasak klimatologės, tai natūralus klimato pokyčių rezultatas.

Dr. A.Galvonaitės manymu, jei klimatas šils ir toliau, Lietuvoje gali tekti atsisakyti bulvių ir burokų, galbūt auginsime kitas kultūras. Taip pat reikės statyti kitokius namus, orientuotis ne į šildymą, o į jų vėsinimą. Klimatologė neatmetė, kad ir mūsų keliai nėra atsparūs karščiams, tad reikės investuoti ir į jų struktūrą. Koks bus oras rytoj, po savaitės, mėnesio? Kokia bus žiema, pavasaris, vasara? Norėtume žinoti. Todėl sinoptikų kasdien pateikiamos prognozės – visuomet laukiama žinia.

Ilgalaikius klimato pokyčius analizuoja klimatologai.

Dr. Audronė Galvonaitė mielai sutiko atsakyti į klausimus apie mūsų šalies bei pasaulio klimato pokyčius, apie tai, kokią įtaką jie turi augalijai ir žmonėms.

Pastebima, kad dabar visi klimato reiškiniai darosi labiau ekstremalūs.

Galimi stipresni vėjai, didesnės krušos, ilgesni sausros periodai, gausesni kritulių kiekiai per trumpą laiką ir t.t.
Apie tornadus, saulės aktyvumo pavojus, globalinį atšilimą, žaibus, kaip ištverti pastaraisiais metais vis dažniau pasitaikančias karščio bangas, apie ateitį ir daug kitų klausimų – visa tai bus susitikimo tema.

ASOCIACIJA „ŠVIESUVA“
A.Astrausko firmoje „Pirmas žingsnis“, konferencijų salėje
Kaunas, Raudondvario pl. 150
2010-09-30 (ketvirtadienis) 16.00-18.00.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: