Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žmonės, tvirtai tikintys numanoma senovės majų pranašyste, jog pasaulio pabaiga įvyks penktadienį, stengiasi susirasti patikimą slėptuvę, tačiau daugelis kitų – nuo Delio iki Sidnėjaus – šia proga nori atšvęsti taip, tarsi rytojus niekada neišauštų.

Aišku viena: majų “ilgojo skaičiavimo” kalendoriumi grindžiama pranašystė, kad gruodžio 21 dieną baigsis 5 tūkst. metų trukusi epocha, tapo akstinu pagyvėti verslui visame pasaulyje – vieni pardavinėja bunkerius, kiti sudarinėja “Pasaulio pabaigos” valgiaraščius ir organizuoja keliones į ezoterines vietas.

Majų tėvynėje – dideliame Centrinės Amerikos regione, apimančiame dalį Meksikos, Belizo, Gvatemalos, Hondūro ir Salvadoro – pranašystė apie pasaulio pabaigą tapo vietos turizmo aukso gysla.

Senovės majų gyvenviečių griuvėsiai penktadienį bus pilni žmonių; juose organizuojamos senovinių apeigų vaidinimai, konferencijos, garso ir šviesų šou. Tačiau daugelį šių renginių lydės vietos indėnų protestai dėl esą netinkamai išnaudojamos jų kultūros.

Kitur pasaulyje nestigs slėptuvių ir šventovių, kuriose “paskutiniąją naktį” galės praleisti išsigandę arba tiesiog smalsūs žmonės.

Brazilijoje apokalipsės pranašystėmis tikintys žmonės gali vykti į Alto Paraiso kaimą, kuriame esą pulsuoja “mistinė energija”, pasak vietos legendų, jau daugelį metų stiprėjanti ir galinti tapti atsvara pasaulio pabaigai.

Galimai artėjančią pasaulinę katastrofą bus mėginama atitolinti per ceremoniją Saulės saloje, esančioje Titikakos ežere Bolivijoje. Kaip teigia legendos, toje aukščiausio pasaulyje ežero saloje yra gimę Inkų imperijos įkūrėjai.

Serbijos iliuminatų bendruomenės nariai pranašauja, kad penktadienio vakarą, kai įvyks žiemos saulėgrįža, piramidės pavidalo Rtanio kalnas pradės švytėti.

Vakarų Turkijoje esantis Širindžės kaimas taip pat traukia tikinčius apokalipse – visi 400 prie jo esantys viešbučiai bus sausakimši. Tikima, kad šis kaimas bus saugi vieta per pasaulio pabaigą, nes iš jo esą į dangų žengusi Švč. Mergelė Marija.

Panašia saugia vieta laikomas ir Italijos pietuose esantis Čisternino miestelis – tai esą apreiškė vienas Indijos guru.

Išpažįstančius ezoterinius tikėjimus taip pat traukia Prancūzijoje Pirėnų priekalnėse esantis Biugarašo kalnas, ant kurio šiuo metu neleidžiama patekti, baiminantis nelaimingų atsitikimų per žmonių antplūdį. Tuo tarpu apsigyventi parai viename vietos viešbutyje kainuotų 1 500 eurų (5 179 litus), o sumokėti tektų iš anksto.

Tiems, kurie neturi galimybių nuvykti į kurią nors šventųjų vietų, esą būsiančių apsaugotų lemtingąją dieną, visada lieka kita galimybė – slėptuvė.

Turtingiausieji maskviečiai, sumokėję po 30 tūkst. rublių (2 537 litus), galės apsistoti Stalino laikų ryšių bunkeryje, įrengtame 65 metrų gylyje po žeme. Jame 300 žmonių galės dalyvauti parą truksiančioje programoje “Galimybė išgyventi”.

Viena vietos televizija surengė bilietų į šį bunkerį loteriją, o kita penktadienį surengs tiesioginę transliaciją, tapsiančią savotiškus “pasaulio pabaigos” realybės šou.

Rytų Prancūzijoje lankytojams bus atidarytos Šionenburgo tvirtovės požeminės galerijos, priklausiusios Antrojo pasaulinio karo laikų Maginot (Mažino) gynybos įtvirtinimų linijai.

Jungtinėse Valstijose taip pat daugėja “pasiruošusiųjų”, laukiančių artėjančių negandų – ar jos būtų ekonomikos chaosas, ar stichinės katastrofos. Šie žmonės nusprendė apsirūpinti viskuo – pradedant maisto atsargomis, baigiant tvirtomis požeminėmis slėptuvėmis.

Kinijos valdžia, kreivai žiūrinti į majų pranašystę, suėmė daugiau nei 400 žmonių, priklausančių krikščioniškai sektai “Visagalis Dievas” ir skelbiančių artėjant pasaulio pabaigą.

Tačiau kitur Azijoje pasaulio pabaiga atrodo tinkama proga šauniai atšvęsti – ar skambant technomuzikai, ar puotaujant.

“Ko gera, tai paskutinė proga pašokti, todėl žinote, kad privalote būti čia!” – rašoma vienoje Delyje platinamoje skrajutėje, reklamuojančioje barą “Ssky”.

Sidnėjaus viešbutis “Shelbourne”, taip pat kviečia žmonės į pasaulio pabaigos vakarėlį: “Jeigu jau mums visiems nusileis uždanga, galime nutrūkti nuo grandinės ir švęsdami išlydėti šį pasaulį, skambant bosinio būgno dūžiams.”

Honkonge restoranas “Aqua” siūlo užsisakyti šešių patiekalų vakarienę už 2 112,12 Honkongo dolerių (718 litų), už kurią reikės sumokėti tik tuo atveju, jeigu klientai vidurnaktį tebebus gyvi.

Mistika besižavintys australai, kurių premjerė Julia Gillard (Džulia Gilard) paskelbė vaizdo įrašą su savo sarkastiškais komentarais apie paskutiniąsias dienas, netoli Kanberos organizuoja majų žiemos saulėgrįžos festivalį, per kurį skambės muzika ir bus užsiiminėjama joga.

Mumbajuje gyvenantis astrologas Rajas Kumaras Sharma (Radžas Kumaras Šarma) neigia majų pranašystes, sakydamas, kad jaučia “didelį pozityvumą dėl artimiausios ateities”, tačiau taip pat tvirtina, kad maždaug 2052 metais prasidės Trečiasis pasaulinis karas.

Jeigu keturi Apokalipsės raiteliai iš tiesų atvyktų į pasaulį, galėtų pasirodyti, kad jie joja ant nematomų arklių, tarsi dalyvautų rodeo pasirodyme.

Pietų Korėjos socialiniuose tinkluose tarsi virusas pasklido “pranašystė”, priskiriama XVI amžiaus prancūzų aiškiaregiui Nostradamui, siejanti hitu tapusios dainos “Gangnam Style” atlikėją Psy su majų apokalipse.

Prietaringieji pažymi, kad šios dainos vaizdo klipas portale “YouTube”, kuris iki šiol buvo peržiūrėtas jau apie 972 mln. kartų, milijardo spragtelėjimų ribą turėtų peržengti maždaug gruodžio 21 dieną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: