regitra.lt archyvo nuotr.

Prieš du dešimtmečius Lietuvoje išduoti senieji, rusų kalba išspausdinti vairuotojo pažymėjimai netrukus jau nebegalios, todėl ilgai nedelsdami gyventojai turėtų juos pasikeisti į šiuo metu išduodamusEuropos Sąjungoje patvirtinto pavyzdžio vairuotojo pažymėjimus, primena įmonė “Regitra”.

Gruodžio 31 dieną baigs galioti Lietuvoje nuo 1990 metų kovo 11 dienos išduoti senieji (rusiški) vairuotojo pažymėjimai. Vairuotojų pažymėjimus išduodančios ir keičiančios įmonės “Regitra” duomenimis, dauguma vairuotojų senuosius vairuotojo pažymėjimus jau yra pasikeitę, tačiau dalis gyventojų jais dar naudojasi.

Vairuotojai, nespėję pažymėjimų pasikeisti iki gruodžio pabaigos, dėl jų keitimo į “Regitrą” galės kreiptis ir vėliau. Tačiau vairuotojams primenama, kad vairuoti galima tik turint galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas BNS sakė, kad su sovietiniais vairuotojų pažymėjimais vairuojančius asmenis pareigūnai baus kaip turinčius negaliojantį vairuotojo pažymėjimą. Už tai gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 40 litų.

“Norint pasikeisti, reikia pasitikrinti sveikatą. Kas turi tokį pažymėjimą, amžiaus jau, matyt, nemažai. Dėl to žmonės nenori keistis, manydami, kad visai praras teisę vairuoti”, – BNS sakė D.Šalomskas.

Naują vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti bet kuriame vairuotojo pažymėjimus išduodančiame “Regitros” padalinyje, nepriklausomai nuo asmens gyvenamosios vietos.Vairuotojo pažymėjimai išduodami per dešimt darbo dienų nuo pareiškėjo prašymo pateikimo “Regitrai” dienos.

Užsisakant naują pažymėjimą reikia pateikti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinos pažymą, turimą vairuotojo pažymėjimą (jei neprarastas) ir policijos išduotą vairuotojo kortelę (jei neprarasta). Skaitmeninis asmens atvaizdas paruošiamas “Regitroje”, todėl pateikti fotonuotrauką nebūtina. Taip pat priimamos ir popierinės fotonuotraukos, jei jos atitinka nustatytus reikalavimus.

Pagamintas vairuotojo pažymėjimas gali būti pristatytas pareiškėjo nurodytu adresu Lietuvoje. Keičiamas senasis vairuotojo pažymėjimas paimamas tik pareiškėjui įteikiant naująjį vairuotojo pažymėjimą. Atsiimti jį gali ne tik jo savininkas, bet ir savininko įgaliotas asmuo ar advokatas. Vairuotojo pažymėjimai keičiami gyvenantiems ir (arba) savo gyvenamąją vietą Lietuvoje deklaravusiems asmenims. Nuolat užsienyje gyvenantys piliečiai dėl vairuotojo pažymėjimo išdavimo ar keitimo turėtų kreiptis į toje valstybėje vairuotojo pažymėjimus išduodančią institucijas.

Vairuotojo pažymėjimas galioja iki jame nurodytos galiojimo pabaigos datos.Iki šios datospažymėjimąreikėtų pasikeisti, nes vairuoti transporto priemonęleidžiamatik turint galiojantį pažymėjimą.Kreiptisdėlkeitimotaip pat galima ir vėliau,jau pasibaigus pažymėjimogaliojimo terminui.Senųjų vairuotojo pažymėjimų galiojimo terminai nustatyti teisės aktuose:2017 metų vasario 3 dieną baigs galiotivairuotojo pažymėjimai, kuriuose nenurodyta jų galiojimo pabaigos data

Atsakyme naujienų agentūrai BNS “Regitra” teigia, kad vairuotojo pažymėjimus išduoda nuo 2007 metų gegužės 1 dienos, tuomet policija perdavė “Regitrai” šią, su policijos pagrindinėmis funkcijomis tiesiogiai nesusijusią, veiklą.

“Iki 2007 metų gegužės 1 dienos vairuotojo pažymėjimus išduodavo policija, taigi, neturime galimybės pateikti išsamių duomenų, kiek iš viso buvo išduota rusiškų vairuotojo pažymėjimų. Nuo 2007 metų “Regitrai” pradėjus išduoti vairuotojo pažymėjimus, iki šios dienos į “Regitrą” kreipėsi 6249 pareiškėjai, norėdami pasikeisti 1990-1992 metais išduotus vairuotojo pažymėjimus.

“Įmonės duomenimis, prašymų pakeisti senuosius rusiškus vairuotojo pažymėjimus skaičius šiemet pasikeitė nežymiai, nes dauguma gyventojų šiuos dokumentus jau yra pasikeitę”, – BNS teigė “Regitros” viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė.

2013 metų sausio 1 dienos duomenimis, 1 mln. 562 tūkst. 145 vairuotojai turėjo galiojančius vairuotojo pažymėjimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: