(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lapkričio 13 dieną kviečiame visus prie VšĮ Kauno Dainavos poliklinikos prisirašiusius pacientus pasitikrinti ar nesergate cukriniu diabetu. Akcijos dieną poliklinikos pacientams nemokamai bus tikrinamas gliukozės kiekis kraujyje.

Epidemiologiniai stebėjimai rodo, kad cukrinis diabetas yra viena iš labiausiai paplitusių neinfekcinių ligų ir viena didžiausių mirties priežasčių išsivysčiusiose šalyse.
Tai – tylus žudikas, nuo kurio pasaulyje kas 10 sekundžių miršta žmogus.

„Cukrinis diabetas – viena aktualiausių šių dienų visuomenės sveikatos problemų. Sergamumas cukriniu diabetu visame pasaulyje nepaliaujamai didėja ir įgauna epidemijos pobūdį. Prognozuojama, kad 2030 metais Pasaulyje sirgs 366 milijonai gyventojų. Lietuvoje šiuo metu serga apie 5 proc. populiacijos“ – teigia VšĮ Kauno Dainavos poliklinikos gydytoja endokrinologė Lina Radzevičienė.

1 tipo cukrinis diabetas – jaunų iki 35-40 metų žmonių liga, kai kasa visiškai negamina insulino, todėl su maistu gauta gliukozė nepatenka į ląsteles ir sutrinka medžiagų apykaita. Susirgus jaučiamas silpnumas, nuovargis, sumažėja darbingumas.

2 tipo cukrinis diabetas – tai vyresnių, dažnai turinčių antsvorį žmonių liga, kai kasa gamina nepakankamai insulino ar insulinas netinkamai veikia audiniuose. Ligos pradžioje simptomų dažnai nejaučiama. Žmogų gali varginti nuolatinis nepaaiškinamas nuovargis ir silpnumas, troškulys ar burnos džiuvimas, dažnas šlapinimasis, svorio kritimas, blogėjanti rega, prastai gyja žaizdos, tirpsta kojos.

Pacientams, kuriems nepakankamai gerai kontroliuojamas cukrinis diabetas, išsivysto lėtinės cukraligės komplikacijos (inkstų, akių, nervų pažeidimai), mažinančios ligonio darbingumą, sukeliančios invalidumą, trumpinančios gyvenimo trukmę. Sergantiesiems dažnai būna sutrikusi ne tik angliavandenių apykaita, t.y. padidėja gliukozės kiekis kraujyje, bet ir lipidų apykaita. Jie 2-4 kartus dažniau serga širdies kraujagyslių ligomis – išemine širdies liga, hipertenzija ir šių ligų komplikacijomis – infarktu, insultu.

„Laiku nediagnozavus ir negydant cukrinio diabeto, kyla komplikacijų. Pacientą gali ištikti netgi ankstyva mirtis“ – teigia Kauno Dainavos poliklinikos gydytoja endokrinologė Liuda Randarčikienė.

Gydytoja endokrinologė Lina Radzevičienė patikono, kad „cukrinis diabetas – klastinga ir nepagydoma, tačiau valdoma liga. Būtina laikytis mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijų, nutukusiems asmenims mažinti kūno svorį, reguliariai tikrintis gliukozės kiekį kraujyje. Tačiau kontroliuoti cukrinį diabetą nėra paprasta. Diabeto gydymui reikia bendrų paciento ir medikų pastangų. Reikia stengtis siekti, kad gliukozės kiekis kraujyje nevalgius būtų iki 6,7 mmol/l, po valgio 8,9 mmol/l, o glikozilinto hemoglobino kiekis neviršytų 7 proc. ribos. Tenka apgailestauti, kad Lietuvoje diabetas tinkamai kontroliuojamas tik 20 proc. sergančiųjų. Bloga diabeto kontrolė lemia diabetinių komplikacijų atsiradimą ir jų progresavimą“.

Dainavos poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius akcentavo, kad ir nejaučiantys cukrinio diabeto simptomų, tačiau neabejingi savo sveikatai, kviečiami atvykti į Dainavos polikliniką išsitirti gliukozės kiekį kraujyje bei užkirsti kelią grėsmingai plintančiai ligai. Cukrinis diabetas neretai diagnozuojamas pavėluotai, todėl sveikatos profilaktika yra labai svarbi ir veiksminga priemonė cukrinio diabeto ligos prevencijai ir nustatymui. Laiku diagnozavus ligą galima atitolinti diabeto komplikacijų vystymąsi bei pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę.

Visi prie Dainavos poliklinikos prisirašę pacientai kviečiami lapkričio 13 dieną (penktadienį) poliklinikos I aukšte 8-10 val. nemokamai pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje. 13.30 val. I aukšto salėje galėsite padiskutuoti ir konsultuotis su gydytoja endokrinologe Lina Radzevičiene apie cukrinio diabeto žalą, gyvenimą susirgus ir gydymą. Taip pat bus pristatyta šiuolaikiška gliukozės kontrolės technologija, kuri sergantiems žmonėms suteiks daugiau komforto ir mažiau skausmo.

Indrė Gedminaitė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: