Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu, kai stalai lūžta nuo gausos, mūsų delno dydžio skrandžiui tampa ekstremaliu išbandymu. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė J. Satkevičiūtė primena, kad persivalgymas ne tik nuodėmė, bet ir žala sveikatai.
Šventinių stalų pavojai – skirtingi. Per Kūčias dominuoja silkė ir grybai. Tai sunkiai virškinamas maistas, ypač, kai prie stalo sėdama vakare. Didesnį dėmesį į valgomą maistą turėtų atkreipti sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie turėtų vengti silkės, nes didelis druskos kiekis padidina kraujospūdį. Sergantieji virškinamojo trakto ligomis turėtų atsargiau žiūrėti į patiekalus iš grybų ir apskritai vengti persivalgymo. Grybai skrandyje virškinami net 3 valandas, o žarnyne – dar papildomas 6–8 valandas.
Kalėdos – tai šventė, kai valgomas labai įvairus maistas. Pasak Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistės J. Satkevičiūtės, būtent per Kalėdas iškyla didžiausia rizika persivalgyti. Žmonės visiškai pamiršta apie maisto derinimą: saldumynai po keptų patiekalų, saldus po sūraus, daug riebaus maisto.
Norint išvengti persivalgymo ir mėgautis šventine nuotaika, galima vadovautis keliais J. Satkevičiūtės patarimais:
Visų pirma, likus keletui valandų iki sotaus valgymo išgerkite virškinimą gerinančios arbatos. Kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro.
Primenama, kad maistą reikėtų valgyti mažesniais kiekiais ir viską lėtai, gerai sukramtyti, nes didelio kiekio mūsų virškinimo sistema tiesiog nepajėgi gerai perdirbti. Be to, mėgaukitės maistu – tai didelis malonumas, kurį per skubėjimą dažnai prarandame.
Valgant patartina atsisakyti didesnio kiekio skysčių, nes jie atskiedžia virškinimo trakte išsiskiriančias sultis, o tai papildomas sunkumas virškinimo procesui. Gaiviaisiais gėrimais mėgautis patartina praėjus šiek tiek laiko.
Kuo mažiau dėkite į lėkštę riebaus, aštraus, sunkiai virškinamo maisto. Derėtų nepiktnaudžiauti šokoladu, kava, sultimis, alkoholiu.Gerkite daug mineralinio vandens, sulčių, tik, kaip buvo minėta, ne tada, kai valgote. Staltiesės ir skrandis jums padėjos. Rūkymas stabdo virškinimo procesą ir paaštrina rėmens ir skrandžio skausmą. Cigaretes derėtų mesti į šalį. Virškinimą lėtina ir stiprūs alkoholiniai gėrimai – degtinė, brendis.
Taip pat labai svarbu ir judėjimas – jokiu būdu nesėdėkite prie stalo visą dieną. Kuo daugiau judėsime, tuo geriau. Eikite į lauką pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru, jei to neišeina padaryti, tai susiorganizuokite kokį judrų žaidimą namie. Taip išvengsite persivalgymo prie stalo.
Visgi, jei nepavyko atsispirti gardiems patiekalams ir persivalgėte, kitą dieną galite padėti sau imdamiesi tokių veiksmų:
• išgerkite virinto vandens, prieš tai stiklinėje ištirpinę keletą arbatinių šaukštelių medaus ir įlašinę citrinos sulčių;
• vartokite kuo daugiau nestiprios arbatos;
• pasistenkite bent tą dieną atsisakyti gausesnio ir sunkiai virškinamo maisto;
• rinkitės vaisius, košes, sultis ir mineralinį vandenį, bet venkite itin rūgščių ir sukeliančių skrandyje puvimą maisto produktų.
Šventiniai lietuvių stalai dažniausiai lūžta nuo vaišių. Remiantis paskutiniais Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ duomenimis, 32 % Lietuvos gyventojų (tiek vyrai, tiek moterys) išmeta maistą kartą per savaitę. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras nori atkreipti kauniečių dėmesį, kad ruošiant didžiųjų švenčių stalą, pirktumėte tik tiek maisto produktų kiek suvartosite. Juk maistas – tai pagrindinis energijos ir maistinių medžiagų šaltinis, kurį privalome valgyti, kad egzistuotume.
Taigi, jeigu lieka maisto, o jūs neturite jo kur dėti, geriau paaukokime jį alkstantiems. Tai būtų puikus Kalėdų stebuklas vargstančioms šeimoms.
Justina Satkevičiūtė, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė