Pažaislio vienuolyne - koncertas Okupacijos ir genocido dienai
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Birželio 15 d., trečiadienį, 19 val., Pažaislio vienuolyne vyks koncertas, skirtas Okupacijos ir genocido dienai. Klausytojai išgirs monumentalų Kauno kompozitoriaus Vidmanto Bartulio kūrinį – „Requiem“.

Kūrinys savitas ne tik savo išraiškos formomis, bet ir sukūrimo istorija. „Requiem“ sopranui, tenorui, bosui, simfoniniam ir pučiamųjų orkestrams, mišriam ir berniukų chorams kompozitorius sukūrė 1989 m., Lietuvos kultūros ministerijos užsakymu stalinizmo aukoms paminėti.

Tačiau autorius dedikaciją praplėtė, nesusiedamas su konkrečiu istoriniu laikotarpiu, ir partitūroje įrašė „Už laisvę žuvusiesiems“. Ko gero neatsitiktinai kūrinio premjera nuskambėjo 1989 m. birželio 14 d. Anot muzikologo Giedriaus Gabšio, šis „Requiem“ atskleidžia „gilų mūsų sąmonės pjūvį. Jis buvo parašytas vos tik atsirado pirma proga viešai jų atminimą pagerbti – Birželio 14-ąją 1989 metais. Todėl šis kūrinys – tai tikras „prasiveržimas“ iš ilgos nebylios tylos, apskritai iš formalios duoklės mirusiesiems pasaulietinių formų.

Be to, bendrą šio Requiem pobūdį turbūt nulėmė ta aplinkybė, kad aukos už laisvę dar nėra atpirktos pergale. Laimėjusieji už savo didvyrius meldžiasi visai kitokio tipo Requiem. O V. Bartulio kūrinyje vyrauja apokaliptinė nuotaika – Dies irae čia neabejotinai centrinė dalis, šiurpi pučiamųjų procesija kūrinio viduryje, net ir Sanctus turi šį dramatinį ar net beviltiškumo atspalvį. Tai yra malda iš nevilties, malda su priekaištu, gal net tikėjimas, sumišęs su nusivylimu, tikėjimas nebepasitikint teisingumu“.

Kūrinį sudaro dešimt dalių: Requiem aeternam, Kyrie, Requiem aeternam, Absolve Domine, Dies irae, Processio, Domine Jesu Christe, Sanctus, Agnus Dei ir Lux aeterna.

Šį didingą opusą Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pristatys jungtinės geriausiųjų Lietuvos atlikėjų pajėgos. Orkestrinę partitūrą įgarsins garbingą 70-ies metų jubiliejų 2010 m. pabaigoje paminėjęs Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), orkestro garsų paletę praplės kolektyvas, be kurio neapsieina nė viena didesnė Lietuvos šventė – valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras Trimitas (meno vadovas Algirdas Budrys, vyr. dirigentas Ugnius Vaiginis).

Greta dviejų orkestrų skambės dviejų garsiausių Lietuvos chorų dainininkų balsai. Šalia įspūdingu skambesiu žavinčio Kauno valstybinio choro (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) stos unikalusis berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Vytautas Miškinis), jau daugiau nei 50 metų kerintis klausytojus tyrais balsų akordais.

Solistų partijas atliks Sandra Janušaitė (sopranas), Vaidas Vyšniauskas (tenoras) ir Vladimiras Prudnikovas (bosas). Gausų atlikėjų būrį vienon kūrybinėn mintin suvienys iškalbingi dirigento, maestro Petro Bingelio mostai. Įėjimas nemokamas.

Pažaislio kultūros ir turizmo centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: