Lapkričio 21-22 dienomis Kauno miesto savivaldybės delegacija, vadovaujama mero pavaduotojas Rimanto Mikaičio, lankėsi Pernu mieste (Estija), kur dalyvavo „Naujosios Hanzos“ miestų sąjungos komisijos posėdyje. Kitais metais birželio 24-27 dienomis Pernu pakvies į „Tarptautines „Hanza dienas“.

„Šio darbinio vizito metu susitikome su kitais „Naujajosios Hanza“ miestų sąjungos atstovais, susipažinome su 2010 metais Pernu organizuojamos „Tarptautinių Hanza dienų“ šventės programa, aplankėme renginių vietas. Estijoje buvo pristatyta tarptautinių Hanzos dienų 2011 Kaune koncepcija. Pristatymas sulaukė daugelio komisijos narių pagyrimų“, – apie vizitą Estijoje pasakojo R. Mikaitis.

Hanza šventė Kaune

Kaunas nuo 1991 metų yra vienintelis miestas Lietuvoje priklausantis tarptautinei miestų sąjungai „Naujoji Hanza“. Kaunas kasmet sėkmingai pasirodo ir pristato savo virtuvės, tautodailės, muzikos, teatro paveldą kasmetinėje sąjungos šventėje „Tarptautinės Hanza dienos“. Be to, nuo 2005 m. kasmet rugpjūčio pabaigoje į Kauną suvažiuoja daug svečių iš visos Lietuvos ir užsienio, kad galėtų pasigrožėti išskirtiniu Kauno senamiesčiu, pasinerti į viduramžius: pasimatuoti šarvus, pažaisti viduramžių žaidimus, paskanauti senosios Europos patiekalų, pasiklausyti trubadūrų dainų, pamojuoti kardu, stebėti nakties dangų nuspalvinusį fejerverką ir daug, daug daugiau.

Per keletą metų šventę organizuojanti Viešoji įstaiga „Hansa Kaunas“ kartu su Kauno miesto savivaldybe sugebėjo pasiekti, kad šventė būtų žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Dabar tai yra prioritetinis Kauno miesto renginys, turintis savo iškirtį veidą, tradicijas ir didelį pulką ištikimų
sirgalių.

„Naujoji Hanzos“ sąjunga

„Naujoji Hanzos“ sąjunga buvo įkurta 1980 metais. Tai ekonomiškai ir politiškai aktyvių, siekiančių bendradarbiauti ir seniau priklausiusių senajai istorinei Hanzos lygai miestų organizacija. Šiuo metu ji vienija daugiau nei 170 Europos miestų.

Pagrindinis šios organizacijos tikslas: atgaivinti Europos miesto – savivaldos idėją, grindžiant ją istoriniu paveldu ir skatinant miestus narius visapusiškai bendradarbiauti. Naujoji Hanza siekia būti solidus įnašas į ekonominę, kultūrinę, socialinę ir municipalinę vienybę Europoje, ir tokiu būdu sustiprinti miestų bei savivaldybių. Naujosios Hanza sąjungos veiklos prioritetai: bendra veikla, pabrėžianti bendrus Hanzos miestų bruožus, kultūros ir tradicijų mainai, ekonominių ir prekybos kontaktų stiprinimas, jaunimo įtraukimas į sąjungos veiklą.

Gediminas Salvanavičius

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: