Kaunas.lt archyvo nuotr.

Petrašiūnų kapinėse įrengti pirmieji kolumbariumai Kaune. Kitą savaitę planuojama kolumbariumų pašventinimo ceremonija. Urnos su mirusiųjų pelenais juose galės būti laidojamos dar prieš Vėlines.

„Nuo praėjusių metų Vėlinių dėjome visas pastangas, kad Kaune pagaliau būtų įrengti pirmieji kolumbariumai. Jų poreikis akivaizdus – jau esame sulaukę daugiau nei 70 prašymų. Manau, kad pavyko sukurti išskirtinius, derančius prie Petrašiūnų kapinių aplinkos ir dvasios kolumbariumus”, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Naujuose kapinių statiniuose iki mirusiųjų pagerbimo dienos bus įrengta 100 amžinojo poilsio vietų. Pasak Laidojimo vietų Petrašiūnų kapinėse skyrimo komisijos pirmininko Albino Vilčinsko, jau yra priimti nutarimai skirti nišą kolumbariume 33 mirusiesiems.

„Esame sulaukę ir daugiau prašymų. Deja, ne visus juos galėsime patenkinti. Dar kartą norėčiau pabrėžti, kad vietos kolumbariume negalima rezervuoti iš anksto”, – patikino komisijos vadovas A. Vilčinskas.

Kolumbariumų projekto autoriai atsisakė idėjos statyti masyvią masinę kapavietę ir nusprendė tarp kapinėse augančių pušų įrengti nedidelius atskirus statinius. Vieną kolumbariumo pusę puošia lietuvių liaudies raštų motyvas.

„Dabar kolumbariumai yra pilki, tačiau jau po kelių dienų nuo drėgmės ir lietaus jie įgaus rudžių atspalvį ir savo koloritu gražiai įsilies tarp pušų kamienų”, – teigė projekto autorius Gintautas Natkevičius.

Kiekvieną nišą dengia stiklo lakštas, o ant sumontuotos specialios atbrailos velionio artimieji galės pamerkti gėlių ir uždegti žvakių. Baigus montuoti visus kolumbariumus, darbininkai dar suformuos takelius link statinių, sutvarkys aplinką.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: