Pirmoji Lietuvoje pakartotinė širdies transplantacija
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Naktį iš birželio 23-iosios į 24-ąją Kauno klinikose atlikta pakartotinė širdies persodinimo operacija – antrą kartą tam pačiam žmogui persodinta donoro širdis.

Gavus mirusiojo artimųjų sutikimą donorystei, iš donoro, paruošto Kauno klinikų Centriniame reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, buvo paimta širdis, kepenys, kasa, inkstai ir ragenos. Širdies persodinimo operaciją atliko Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas, prof. Rimantas Benetis su medikų komanda.

26 m. amžiaus pacientui Kauno klinikose širdies persodinimo operacija pirmą kartą buvo atlikta 2007 m. Su donoro širdimi jaunas vyras gyveno ketverius metus. Donoro širdyje pradėjus vystytis kraujagyslių ligai ir dėl šios priežasties sparčiai blogėjant paciento būklei, jis buvo įtrauktas į skubios transplantacijos laukiančiųjų sąrašą.

Atsiradus donorui, buvo atlikta pakartotinė širdies persodinimo operacija, kuri, pasak medikų pavyko sėkmingai, paciento būklė šiuo metu yra stabili. Pakartotinė širdies persodinimo operacija yra rizikingesnė dėl didesnės infekcijos ir komplikacijų tikimybės.

Tokia operacija yra pirmoji Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Tarptautinės širdies ir plaučių transplantacijos organizacijos duomenimis, pasaulyje per metus atliekama virš 3200 širdies persodinimo operacijų, maždaug 3 proc. iš jų – pakartotinės.

Kauno klinikų informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: