Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad kai kurios buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sausumos pajėgų vado Europoje Beno Hodgeso išsakytos pastabos dėl Lietuvos gynybos klausimų nėra paremtos naujausia informacija. Komentuodamas praėjusią savaitę Seime vykusios tarptautinės konferencijos „Vilniaus saugumo forumas 2023“ metu išsakytas B. Hodgeso mintis, ministras pažymi – Lietuva ruošiasi ir skiria didelį dėmesį savo kariniams pajėgumams stiprinti.

„Tai nėra kritika. Jis pasakė, kad jo žiniomis, kad jis neturi pilnų duomenų. Jis abejoja. Jis išsakė savo abejones, nes neturėjo atsakymų. Tai tuos atsakymus jam galima duoti, jeigu jis paklaustų“, – LRT radijui sakė A. Anušauskas.

„Jis atkreipė dėmesį, kad reikia laukti ne tik sąjungininkų, bet ir stiprinti savus pajėgumus. Tą mes ir darome. Jam dar nebuvo žinoma idėja apie lietuviškos divizijos kūrimą, apie papildomus įsigijimus. Jis nežinojo ir apie pastaraisiais dvejais metais mūsų sudarytus bendrus sandorius su Latvija ir Estija. Dėl bendrų įsigijimų jis kėlė klausimą, ar mes deriname su sąjungininkais. Iš tikrųjų mes deriname, darome kas yra įmanoma, kad būtų didesni bendri įsigijimai. Bet ekspertai nebūtinai viską gali žinoti“, – detalizavo A. Anušauskas.

Ministras sureagavo ir į B. Hodgeso pastabas dėl esą nepakankamai į Lietuvos gynybą integruotų rezervo karių. Kaip interviu LRT portalui sakė buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje, Lietuva kelia klausimą dėl Vokietijos karių brigados šalyje, nors pati nėra susitvarkiusi su savais rezervais.

„Žinau, kad turite tūkstančius karių, kurie yra rezerve. Nemanau, kad jie buvo integruoti, kad jie buvo kviečiami į pratybas, manau, kad daugelis jų neturi padalinio, kuriam būtų pavaldūs, tai yra tiesiog gyvosios jėgos katilas. Bet ką aš Lietuvoje girdžiu, kad jūs norite vokiečių brigados, jūs norite daugiau amerikiečių. Palaukite, jūs turite tikriausiai 100 tūkst. rezervistų, kurie nėra apmokyti, kurie neturi savo dalinio“, – interviu LRT sakė JAV atsargos generolas B. Hodgesas.

„Rezervą turime tokį, kokį turime. Jis neatsiranda iš niekur: tai buvę šauktiniai, į atsargą išėję profesinės karo tarnybos kariai. Priminsiu, kad prieš 10 metų jų buvo 10 kartų mažiau. O mes dabar skaičių norime padidinti iki 50 tūkst.“, – į išsakytą pastabą sureagavo A. Anušauskas.

ELTA

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: