Petras Gražulis. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Seimo specialioji tyrimo komisija dėl apkaltos Petrui Gražuliui trečiadienį vyksiančio posėdžio metu ketina patvirtinti datą, kada parlamentui pateiks oficialią darbo grupės išvadą.

Šis terminas, komisijos pirmininko Lino Slušnio teigimu, turėtų būti ne vėlesnis kaip gegužės 10 d. Tačiau, pažymi jis, dėl konkrečios datos politikai dar diskutuos.

„Didžiausia tikimybė, kad tai bus gegužės 10 d., nes po gegužės 10 d. (išvada – ELTA) turi keliauti į Seimo salę“, – Eltai sakė konservatorius.

Anksčiau kilus diskusijoms dėl to, ar P. Gražulis išties balsavo už kitą Seimo narį, komisija nutarė kreiptis į Teisės ekspertizės centrą ir pateikė jiems turimą vaizdo medžiagą bei suformuluotus klausimus. Visa reikiama informacija specialistams perduota praėjusį penktadienį.

„Man pažadėjo, kad šią savaitę turėtų būti vaizdo ekspertizės aktas. Tada mes jau galime rašyti pilną išvadą ir tą išvadą tvirtinsime posėdyje“, – aiškino jis.

L. Slušnys akcentavo, jog komisija sudarė galimybes savo klausimus ekspertams pateikti ir pačiam P. Gražuliui. Tačiau šis, atkreipė dėmesį konservatorius, to nepadarė.

„Tai bus užfiksuota, kad nebūtų jokių diskusijų“, – akcentavo specialiosios komisijos pirmininkas.

Be to, trečiadienio posėdžio darbotvarkėje taip pat numatyta dar kartą išklausyti paties P. Gražulio pareiškimus dėl abejones Seimo nariams sukėlusios situacijos. Nors tai jau buvo padaryta, L. Slušnys akcentavo, kad pasikeitus specialiosios darbo grupės sudėčiai, „valstietė“ Ligita Girskienė paprašė dar kartą pakviesti P. Gražulį į komisijos posėdį.

„Ar ateis – nežinau“, – sakė jis, abejodamas, ar parlamentaras atvyks į apkaltos komisijos posėdį.

ELTA jau anksčiau skelbė, kad apkaltos iniciatyvos P. Gražulis sulaukė po to, kai pernai, rugsėjo 15 d. Seimo posėdžio metu, balsuodamas už parlamentarą Liną Jonauską, politikas „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“. Pažeidimą konstatavo Seimo etikos sargai.

Dėl šios priežasties Seimas sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tiria Tautos ir teisingumo sąjungos lyderio elgesį ir pateiks išvadą, ar yra pagrindo pradėti apkaltos procedūrą. Išvadas parlamentarams komisija turės pateikti iki šių metų gegužės 17 d.

Visgi, P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Pripažinta, kad tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei. Tačiau politikui apskundus teismo sprendimą, klausimas kol kas vis dar nagrinėjamas Lietuvos Aukščiausiame Teisme.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: