Prasideda aplinkosauginė akcija -

Lietuvoje prasideda aplinkosauginė-ekologinė akcija „Kartu mes galime papuošti savo miestą“.

Jau nuo šiandien, rugsėjo 26 d., 25-ių šalies miestų gyventojai, įmonės ir įstaigos gali registruotis akcijos interneto svetainėje www.elektronikosakcija.lt, nemokamu telefonu 8 800 00 653 arba informacijos telefonu 118, kad iš jų namų ar biurų būtų nemokamai išvežta sena elektros ir elektronikos įranga.

Už surinktas atliekas viešose miestų erdvėse bus pasodinta medžių.

„Lietuva patekusi į nepavydėtiną situaciją – ją spaudžia Europos Sąjungos direktyvos, reikalaujančios per metus surinkti elektronikos atliekų ne mažiau kaip po 4 kg gyventojui, kad netektų mokėti baudų, tuo metu valstybė iki šiol nėra sukūrusi ilgalaikės, efektyviai veikiančios šių atliekų surinkimo sistemos, todėl, tik dėl pavienių privačių iniciatyvų, bendrų verslo ir visuomenės pastangų, dar nesame išstumti šioje srityje į ES užribį“, – sako akcijos iniciatorės – vienos didžiausių Lietuvoje atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrovės „Žalvaris” – komercijos direktorius Sigitas Ašmonas.

2010 m. iš Lietuvoje surinktų elektronikos atliekų vienam gyventojui teko tik po 2,88 kg. Tuo metu Skandinavijos šalyse pernai buvo surinkta: Norvegijoje – po 28 kg, Švedijoje – 16 kg, Šveicarijoje – 17 kg, Danijoje – 13 kg.

Akciją inicijavusios bendrovės atstovas pastebi, kad ir visuomenė vis dar nepakankamai informuojama, kodėl reikia elektronines atliekas atiduoti perdirbėjams, bet ne mesti kartu su komunalinėmis atliekomis į sąvartynus.

„Apie 3 proc. tokios įrangos sudaro nuodingosios medžiagos, tokios kaip švinas, kadmis, chromas ir gyvsidabris – visa tai patenka į dirvožemį ir gruntinius vandenis, o iš ten – į mūsų namų aplinką, – pastebi S. Ašmonas. – Tačiau, jei paklaustume eilinio Lietuvos gyventojo, ar jis tai žino, garantuoju, jog tik keletas atsakytų teigiamai“.

Pasak S. Ašmono, kad visuomenė jau yra įgavusi aplinkosauginio sąmoningumo, akivaizdžiai parodė pavasarį vykusi kita „Žalvario“ inicijuota akcija „Saugokime gamtą kartu“ – jos metu, vietoj planuotų 70 t elektronikos atliekų, buvo surinkta per 120 t.

„Žmonės pasirengę atiduoti elektronikos atliekas perdirbėjams, jei tik sutvarkyta logistika, tačiau fragmentiškai vykstančios akcijos negali užtikrinti šių atliekų surinkimo tęstinumo – čia jau valstybės prerogatyva“, – pabrėžia S. Ašmonas.

Akcija „Kartu mes galime papuošti savo miestą“ truks iki pavasario, nes, atsižvelgiant į skirtingose šalies regionuose tinkamą sodinti medžių rūšį, vieni bus sodinami dar šį spalį, o kiti – 2012 m. balandį.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: