Vitalijus Otkinskij/ziemosekranai.lt archyvo nuotr.
Jau devintąjį viduržiemį žymintys „Žiemos ekranai” įsižiebs ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose įskaitant Kauną, kino teatrą „Romuva”. Šiemet prancūziško kino mėgėjus festivalis kvies mąstyti ir įsijausti į apsisprendimo laisvę. „Žiemos ekranai” taip pat suteiks progą susitikti su tikru kino korifėjumi – Otaru Joselianiu.

Gimtajame Tbilisyje (Gruzija) karjerą pradėjęs, bet vėliau į Prancūziją išvykęs ponas Otaras per gyvenimą žengia elegantiškai bei stengiasi išlikti tikras, sąžiningas sau, savo idėjoms ir pažiūroms. Pagrindinė vertybė režisieriaus kūryboje yra gyvenimas. Gyventi, priimti viską, kas skirta, išlaikyti laisvą dvasią ir skaidrų protą – to ir siekia spalvingi personažai – darbininkai, išsiblaškę menininkai, valkatos ir ministrai.

„Mažas, bet itin koncentruotas ir kokybiškas – toks festivalio „Žiemos ekranai” išskirtinumas. Viena vertus, mūsų sritis – frakofoniškas kinas – gana konkreti. Be to, ir atrankos kartelė iškelta aukštai. Todėl atsakome, kad kiekvienas filmas vertas dėmesio”, – teigia prancūzų kultūros atašė Lysianne Caron.

Pagrindinėje programoje šiemet bus parodyta dešimt naujausių prancūzų kino filmų. Tai stiprios istorijos, pasakojančios apie gyvenimo kelio ieškančius, kartais pasimetusius, tačiau už save kovojančius personažus. Drama „Violeta” (rež. Martin Provost, 2013) leis iš arčiau pažvelgti į Paryžiaus bohemos pasaulį kartu su rašytojais Violeta Leduc, Jean-Pauliu Sartre’u ir Simone de Beauvoir. Taip pat programoje – stebuklinė istorija „Tu išgydei mano sielą” (rež. François Dupeyron, 2013) apie nepaprastų galių turintį baikerį Fredį, pasakojimas apie Afrikos naktinių klubų šokėją Grigrį („Grigris”, rež. Mahmat Saleh-Haroun, 2013), Palestinos ir Izraelio pasienyje įsikūrusio zoologijos sodo realijos („Žirafiada”, rež. Rani Massalha, 2013) ir kt.

Prancūzų institutas šiemet žymi dviejų iškilių prancūzų rašytojų – Marguerite Duras ir Romaino Gary – šimtąsias gimimo metines. Ta proga „Žiemos ekranuose” bus parodyti trys M. Duras filmai: „Indijos daina” (1975), „Natali Granžė” (1972), „Agata ir beribiai skaitymai” (1981). Dar kartą į kino lempos šviesą ištrauksime ir nepakartojamą Alaino Resnais juostą „Hirosima, mano meile” (1959), atidariusią 2010 m. festivalį.

FILMŲ PROGRAMA

Vasario 5 d. Trečiadienis
18.00 val. Festivalio ATIDARYMAS. O. JOSELIANIS „Gyveno strazdas giesmininkas”
20.00 val. O. JOSELIANIS „Pirmadienio rytas”

Vasario 6 d. Ketvirtadienis
18.00 val. O. JOSELIANIS „Drugelių medžioklė”
20.30 val. M. DURAS „Agata ir beribiai skaitymai”

Vasario 7 d. Penktadienis
18.00 val. M. DURAS „Hirosima, mano meilė”
20.00 val. O. JOSELIANIS „Krentantys lapai”

Vasario 8 d. Šeštadienis
16.00 val. M. DURAS „Natali Granžė”
18.00 val. O. JOSELIANIS „Sudie, mano karvide”
20.30 val. M. DURAS „Indijos daina”

Vasario 9 d. Sekmadienis
16.00 val. A. DELAPORTE „Anželė ir Tonis”
18.00 val. O. JOSELIANIS „Sodai rudenį”

Daugiau informacijos apie festivalį rasite tinklapyje www.ziemosekranai.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: