© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvoje dviem šernams patvirtinus afrikinį kiaulių marą, premjeras Algirdas Butkevičius prognozuoja, jog šalies kiaulių augintojų nuostolius lems tai, kiek šalių jų produkcijai užvers sienas.

Interviu LRTradijui A.Butkevičius sakė, kad Europos Sąjungos (ES)bus prašoma padengti nuostolius, jei Sąjungos šalys nutars neįsileisti kiaulienos iš Lietuvos.

“Jeigu bus galima eksportuoti į Europos Sąjungą, kitas šalis tada, aš manau, didelių nuostolių neturėtų būti. Tačiau jeigu bus uždraustas eksportas į ES šalis, savaime suprantama, stengsimės iš ESbiudžeto gauti papildomą finansavimą dėl tam tikrų nuostolių padengimo tiems, kas augina kiaules, užsiima tuo verslu”, – teigė premjeras.

Jo teigimu, išmokų gali tikėtis ir gyventojai, kurie dėl sugriežtintų saugumo priemonių privalės paskersti laikomas kiaules.

“Įpareigosime, aišku, pirmiausiai gyventojus, kurie gyvena tose zonose, iš kur bus negalima išvežti kiaulienos, ir jiems bus numatytos finansinės kompensacijos už tai, kad jie paskers savo kiaules. Manau, kad trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius informuos ir apie išmokamas sumas”, – teigė ministras pirmininkas.

Sugriežtintos saugumo priemonės taikomos Varėnos, Lazdijų, Trakų, Alytaus, Druskininkų ir Šalčininkų rajonuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: