R. Dačkaus/prezidente.lt archyvo nuotr,

Lietuvos prezidentė antradienį pareiškė, jog Rusijos koncerno “Gazprom” atsiųsti raštiški pasiūlymai Lietuvai dėl dujų kainų ir kitų dujų tiekimo Lietuvai sąlygų yra nepriimtini, tačiau derybos bus tęsiamos.

“Buvo pateikti tam tikri žodiniai pasiūlymai, mes abu laukėme konkrečių rašytinių pasiūlymų, kuriuos būtų galima svarstyti. Toks rašytinis dokumentas gautas, jis labai panašus į praėjusių metų balandžio mėnesį gautą memorandumą. Pasiūlymų esmė – kaip ir prieš metus, kai vertinau, kad sąlygos Lietuvai yra nepriimtinos”, – po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams sakė Dalia Grybauskaitė.

Anot jos, palyginti su “Gazprom” prieš metus pateiktais pasiūlymais, šįkart koncernas pakeitė siūlomą dujų kainą Lietuvai, tačiau neilgam laikui – tik 3 metams.

“Galima pasakyti, kaip ir mėginome nuogąstauti prieš porą savaičių, kad žodžiu yra sakoma viena, o raštu atsiranda vėl keisti, neišsamūs, netikslūs ir nekonkretūs pasiūlymai, kurie jokiu būdu negarantuoja visų kitų sąlygų, todėl kol kas toks raštiškas pasiūlymas yra nepriimtinas. Aš paprašiau premjero toliau tęsti pokalbius ir derybas. Mums svarbu kalbėti su visais tiekėjais, mes neignoruojame nė vieno tiekėjo”, – kalbėjo prezidentė.

Tuo metu premjeras pranešė pirmadienį kalbėjęs su “Gazprom”vadovu Aleksejumi Mileriu ir aptaręs koncerno pateiktus pasiūlymus. Anot jo, A.Mileris dar kartą patikino, jog žodiniai susitarimai galioja ir lieka toliau tartis.

Raštiškus pasiūlymus Lietuvai “Gazprom” atsiuntė praėjusios savaitės pabaigoje. Tuomet A.Butkevičius teigė, kad su “Gazprom” bus deramasi ne tik dėl dujų kainos, bet ir dėl dujų tranzito į Karaliaučių, dėl trečiojo ES energetikos paketo, dėl “Gazprom” turimų “Amber Grid”ir “Lietuvos dujų”akcijų bei kitų klausimų.

Vyriausybė siekia iš “Gazprom” pigesnių dujų, kurias dabar Lietuva perka brangiausiai Europoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: