(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kovo 24–ąją sueis 100 metų nuo to, kai pirmą kartą buvo paminėta tarptautinė tuberkuliozės diena, kuri dėl grėsmingąją ligą simbolizuojančios ramunės pavadinta „Baltosios ramunės“ diena. Nuo tuberkuliozės kasmet miršta apie 2 mln. žmonių, ši liga yra plačiai paplitusi ir Lietuvoje, todėl kiekvienais metais, kovo 24–ąją, visuomenė yra informuojama apie jos keliamus pavojus.

„Baltosios ramunės“ dienai paminėti skirtus renginius organizuoja labdaros ir paramos fondas „Saulės smiltys“, kuris jau ketveri metai padeda tuberkulioze sergantiems vaikams ir remia Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų Lietuvos miestų Pulmonologijos skyrius. Šio fondo dėka įvairioms Lietuvos ligoninėms buvo nupirkti kovai su tuberkulioze skirti prietaisai ir išleista edukacinė knyga vaikams, kurioje aprašoma ši klastinga liga. Už aktyvią veiklą padedant ligoniams bei socialiai remtinoms šeimoms fondas „Saulės smiltys“ tapo „Auksinės širdies organizacijos 2010“ laureatu.

2006–aisiais metais pradėtas vykdyti devynerių metų trukmės globalinis projektas „Sustabdykime tuberkuliozę“, kurio tikslas – naujų inovacinių metodų, stabdančių šią ligą, paieška. Dabar, kai stovime pusiaukelėje link šio projekto įgyvendinimo, reikia vienyti jėgas kovojant prieš daugybės žmonių gyvybes pasiglemžusią ligą.

Todėl šiais metais visa Lietuva minės ,,Baltosios ramunės“ dieną. Prie šios akcijos prisijungę Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Šiaulių ir Jonavos mokyklų mokiniai vieningai lanksto baltas ramunes, organizuoja renginius ligoninėse. Sostinėje įvyks renginys, kurio atidarymą prie Lietuvos Respublikos Prezidentūros pradės orkestras su Vilniaus mokyklų vaikais. Renginio dalyvių laukia įspūdingas reginys: spalvinga, balionais, vėliavėlėmis ir ramunėmis pasipuošusi eisena, prasidėsianti Simono Daukanto aikštėje, ir Rotušės aikštėje vyksiantis koncertas. Rotušės aikštėje pakils oro balionas, iš kurio bus daroma bendra ,,Baltosios ramunės“ dienos dalyvių nuotrauka.

Renginio organizatoriai – Labdaros ir paramos fondas ,,Saulės smiltys“ – siekia, kad „Baltosios ramunės“ diena taptų kasmetine, o jos metu visuomenė būtų informuota apie tuberkuliozę ir paraginta stabdyti jos plitimą, daugiau dėmesio skirti sergantiesiems, atsisakyti ligonių diskriminacijos ir rūpintis, kad gydymas būtų visiems prieinamas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: