(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos Mokinių Parlamentas (toliau LMP) protestuoja prieš prievartinę rinkiminę agitaciją mokyklose pamokų metu. LMP yra pasipiktinęs Darbo partijos, Stasio Žirgulio nepriklausomų kandidatų koalicijos bei Tvarkos ir teisingumo partijos kandidatų į Kauno miesto savivaldybės tarybą agitacija Kauno „Varpo” gimnazijoje. LMP griežtai pasisako prieš įstatymus bei mokinių interesus pažeidžiantį politikų ir mokyklos vadovų elgesį ir išreiškia susirūpinimą dėl neteisėta veikla pasipiktinusios „Varpo” gimnazijos moksleivės pilietiškos pozicijos slopinimo.
Į Lietuvos Mokinių Parlamentą kreipėsi moksleiviai, pasipiktinę Vasario 21 d. (pirmadienį) Kauno „Varpo” gimnazijoje įvykusiu rinkiminės agitacijos šou. Kauno mokyklos abiturientai pamokų metu buvo priversti klausytis Darbo partijos, Stasio Žirgulio nepriklausomų kandidatų koalicijos bei Tvarkos ir teisingumo partijos atstovų rinkiminių kalbų. Pabrėžiame, kad toks elgesys nusižengia šalies įstatymams. Politinė agitacija taip pat sutrukdė mokinių pasiruošimo valstybiniams brandos egzaminams procesui, kadangi jiems ypač svarbios A lygio pamokos buvo iškeistos į politikų rinkimines kalbas. Nepatvirtintais duomenimis, Kauno „Varpo” gimnazija buvo ne vienintelė miesto mokykla, kurios vadovai geranoriškai įsileido minėtų politinių partijų atstovus.

Ne mažesnį susirūpinimą kelia iškilusi grėsmė tokia situacija nepatenkintiems moksleiviams. LMP žiniomis, prieš vasario 21 d. renginį ir mokymosi proceso trikdymą pasisakiusi Kauno „Varpo” gimnazijos moksleivė (nukentėjusiosios vardas ir pavardė LMP žinomi) buvo pakviesta pasiaiškinti pas mokyklos direktorę Alfredą Gedminienę.

Įvykio liudininkai Lietuvos Mokinių Parlamento atstovams pasakojo, kad įpusėjus „pilietiškumo pamokai” (kaip politikų agitaciją pavadino gimnazijos vadovybė) minėtoji abiturientė paklausė, kodėl ji privalanti klausytis agitacijų, esą pamoka jai yra žymiai svarbesnė. Direktorė A. Gedminienė pareiškė, jog priverstinis renginys yra pilietiškumo pamoka, o Žirgulio koalicijos atstovė teigė, esanti nusivylusi nepilietiška mokinės pozicija. Vasario 23 d. (trečiadienį) direktorė į savo kabinetą pasikvietė moksleivių teises gynusią abiturientę ir jos auklėtoją bei patarė žurnaliste norinčiai tapti mokinei savo nuomonę „reikšti korektiškiau”.

LMP gina pilietišką poziciją parodžiusią merginą, smerkia gimnazijos direktorės poziciją ir nuogąstauja, kad minėtoji situacija atspindi įsisenėjusią sisteminę problemą šalies mokyklose, kai yra gniuždomas pilietiškas ir kritiškas mokinių mąstymas, o mokyklų vadovai stengiasi įtikti politikams.

Sunkiai suvokiamu politikų ir mokyklos vadovų įžulumu pasipiktinę moksleiviai jau kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (toliau VRK), prašydami įvertinti nesąžiningų politikų elgesį, tačiau VRK imsis veiksmų tik tokiu atveju, jei policijai bus įteiktas raštiškas kreipimasis. LMP atkreipia dėmesį, kad mokiniai nedrįsta kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Paklausus moksleivių nuomonės apie tokias „pilietiškumo pamokas“, visi teigė, kad agitacinė informacija nebuvo nei naudinga, nei įdomi, o veikiau juokinga. „Iki šiol esu pasipiktinusi“ – kalbėjo politikus išklausiusi dvyliktokė. Mergina atkreipė dėmesį, kad šiais metais egzaminų sesija prasidės ankščiau, taigi yra ypač skaudu, kai pamokų atsisakoma dėl prievartinės politinės reklamos. „Į daugelį klausimų politikai net atsakyti nesugebėjo. Nesuprantu, kodėl turėjau viso to klausyti“, – dalinosi mintimis kita moksleivė.

LMP atstovė Kauno savivaldybėje susitikimo su rinkėjais metu paklausė „Varpo” gimnazijoje apsilankiusių Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partijos narių, ar galima rengti rinkimines agitacijas mokyklose ir trikdyti mokymosi procesą. Darbo partijos atstovas atsakė, jog tokia agitacija leidžiama, jei dalyvauja kelių partijų atstovai. Pasibaigus susitikimui politikas priėjo prie mokinių teises gynusios LMP narės, buvo piktas ir pradėjo viešai keiktis. LMP yra pasipiktinęs nekorektišku Darbo partijos nario elgesiu.

Lietuvos Mokinių Parlamentas kreipiasi į LR prezidentę Dalią Grybauskaitę, Švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininką Valentiną Stundį, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininką Zenoną Vaigauską ir Kauno miesto merą Andrių Kupčinską bei prašo pasirūpinti, kad atsakingos institucijos ištirtų minėtą įvykį Kauno „Varpo” gimnazijoje, įvertintų Darbo partijos, Stasio Žirgulio nepriklausomų kandidatų koalicijos bei Tvarkos ir teisingumo partijos elgesį ir išsiaiškintų, ar galėjo daugiau mokinių nukentėti nuo netoleruotino politikų ir mokyklų administracijų elgesio.

Kviečiame į LMP kreiptis visus Lietuvos moksleivius, jei jūsų mokykloje vyko neteisėta rinkiminė agitacija (kontaktinis asmuo – LMP pirmininko pavaduotojas Vykintas Glodenis: vykintas.glodenis@gmail.com).
Galiausiai kviečiame šalies žiniasklaidą nelikti abejingiems politikų savivalei ir informuoti visuomenę apie šį bei kitus neteisėtus priešrinkiminius kandidatų į savivaldybių tarybas veiksmus.

Lietuvos Mokinių Parlamento (LMP) pirmininkas Simonas Stankus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: