Psichikos sveikatos priežiūros paslaugų vaikams prieinamumas vertinamas palankiai
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Higienos institutas atliko tyrimą „Psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas vaikams, turintiems psichikos, elgesio ir emocijų sutrikimų“, kuris parodė, kad Lietuvoje teikiamų ambulatorinių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų vaikams prieinamumas yra pakankamai geras.

Tyrimas atliktas, įgyvendinant Nacionalinės neįgaliųjų socialinės integracijos 2010-2012 metų programos priemonę. Jo tikslas buvo įvertinti Lietuvoje teikiamų psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą vaikams, turintiems psichikos, elgesio ir emocijų sutrikimų.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, vaikų sergamumas ir ligotumas psichikos ir elgesio sutrikimais nemažėja.

Lietuvoje pagrindinė vaikų neįgalumo priežastis yra psichikos ir elgesio sutrikimai, nervų sistemos ir jutimo organų ligos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos duomenimis, berniukų, kuriems pirmą kartą nustatytas neįgalumas dėl psichikos ir elgesio sutrikimų 2008 m. buvo 511, mergaičių – 255, 2009 m. berniukų skaičius siekė 539, mergaičių – 300, o 2010 m. atitinkamai 439 ir 255.

„Matyti, kad vaikų sergamumas psichikos sutrikimais nemažėja, o užsienio šalių patirtis bei moksliniai tyrimai rodo, kad bendradarbiavimas ir veiksmų koordinavimas tarp tarnybų dažnai būna nepakankamas. Dėl to nukenčia pacientai, negaudami profesionalios pagalbos, kai ji yra reikalinga. Buvo atlikta žmogiškųjų išteklių analizė apie pirminės psichikos sveikatos paslaugas vaikams ir šių paslaugų prieinamumą psichikos sveikatos centruose (PSC) bei Vaiko raidos centre.

Analizė atskleidė, kad pagal šių paslaugų prieinamumą regionuose yra nemažai skirtumų“, – tyrimo svarbą komentavo dr. Laura Narkauskaitė, Higienos instituto Visuomenės sveikatos technologijų centro Visuomenės sveikatos tyrimų skyriaus vadovė.

Tyrimo rezultatai parodė, kad šių paslaugų prieinamumą tėvai (globėjai), kurie ir buvo šio tyrimo respondentais, vertino gerai, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos (miestas ar rajonas).

Gydytojus psichiatrus ir kitus psichikos sveikatos centrų specialistus bei jų darbo kokybę respondentai vertino taip pat palankiai. Tačiau tyrimo metu nustatyti specialistų skaičiaus ir krūvių netolygumai įvairiuose šalies regionuose, o kai kur net nėra atitinkamų specialistų, pavyzdžiui psichologo.

Pasak dr. L. Narkauskaitės, reikėtų sudaryti vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros komandas psichikos sveikatos centruose, kuriuose trūksta specialistų – vaikų psichiatro, medicinos psichologo, psichikos sveikatos slaugytojo ar socialinio darbuotojo, bei gerinti įvairių tarnybų (socialinių, švietimo ir kt.) bendradarbiavimą.

Mat, remiantis 2005 metais Nyderlanduose vykdyto tyrimo išvadomis, matyti, kad tėvų švietimas apie vaikų psichopatologijas ir sveikatos priežiūros prieinamumą, tiesioginis kontaktas tarp psichikos sveikatos gydytojų, šeimos gydytojų ir mokyklų, žymiai pagerino sveikatos priežiūrą vaikams.

„Nors tyrimų rezultatai geri, tačiau reiktų nuolat stebėti medicininių paslaugų prieinamumą vaikams, ir ne tik su psichikos, elgesio ir emocijų sutrikimais. Būtini tyrimai medicinos paslaugų prieinamumo klausimais, ypač siekiant organizuoti veiksmingą ir prieinamą kompleksinę asmens sveikatos priežiūrą.“, – teigė dr. Laura Narkauskaitė, Higienos instituto darbuotoja bei šio tyrimo vadovė.

Higienos instituto Visuomenės sveikatos technologijų centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: