R. Juknevičienė su Kauno meru kalbėjosi apie miestui svarbius istorinius objektus
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Lapkričio 5 dieną miesto meras Andrius Kupčinskas savivaldybėje susitiko su Krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, Karinių oro pajėgų vadu pulkininku Antanu Juciumi, kitais kariuomenės atstovais ir kalbėjo apie Paieškos ir gelbėjimo darbų II posto perkėlimą iš „Helisotos” teritorijos į S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo teritoriją Aleksote.
Pasitarime dalyvavo Kultūros paveldo, kitų skyrių specialistai ir miesto tarybos nariai.

„Norim išgirsti savivaldybės vadovų nuomonę, apie šio posto perkėlimo juridines ir finansines galimybes. Norėtume, kad būtų paskirti konkretūs žmonės, kurie rūpintųsi šiais reikalais, surašytų, kokius konkrečius darbus reikia atlikti, spręstų juridinius klausimus, o tada matytume, kas ką galime padaryti“, – sakė ministrė Juknevičienė.

„Techninis projektas dėl posto perkėlimo jau rengiamas. Jis turėtų būti parengtas iki gruodžio vidurio, o derinimas užtruks turbūt iki sausio vidurio. Biudžetą patvirtinsime maždaug vasario mėnesį, tuomet turėtume numatyti lėšų angaro statybai. Jį galima pastatyti per metus“, – informavo meras A. Kupčinskas.

Pasitarme nutarta, kad artimiausiu metu bus paskirti žmonės, kurie rūpinsis Paieškos ir gelbėjimo darbų II posto perkėlimo juridiniais ir techniniais reikalais.

Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė su meru kalbėjo ir apie VI forto pritaikymo visuomenės reikmėms galimybes.
Kultūros paveldo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Rimas informavo, kad savivaldybė perėmusi statinius, bet žemės sklypas dar nesuformuotas.

„Priežastis yra ta, kad Kultūros paveldo departamentas buvo pradėjęs rengti specialųjį planą, todėl reikėjo laukti, kol pastarasis planas bus parengtas, o tik tada savivaldybė galėtų rengti detalųjį planą. Dėl lėšų stokos Kultūros paveldo departamentas šio plano rengimą atidėjo. Dabar savivaldybei jau bus leista formuoti detalųjį planą“, – kalbėjo S. Rimas.

Teikiant paraišką dėl lėšų gavimo iš Europos Sąjungos fondų turi būti suformuotas žemės sklypas. Teritorijos ribų planas sudaro galimybę kreiptis dėl finansavimo.

Meras A. Kupčinskas informavo, kad šioje teritorijoje reikia atlikti geodezinius matavimus, teritorijos sutvarkymo, išminavimo, valymo darbus. Tam reikės nemažai lėšų, be to, turi būti nustatytas darbų eiliškumas.

„Dėl šio objekto taip pat reikia sudaryti darbo grupę, kuri numatytų, darbų kiekį, eigą, tuomet matysim, kas ką gali atlikti“, – sakė ministrė R. Juknevičienė.

Meras A. Kupčinskas pasiūlė, kad Krašto apsaugos ministerija ir savivaldybė pasirašytų susitarimą dėl darbų, kuriuos būtina atlikti. Susitarimas bus pasirašytas artimiausiu metu.

Pasitarime nutarta, kad VI forto teritorijoje būtų įsteigtas muziejus. Jis būtų Vytauto Didžiojo karo muziejaus padalinys. Eksponatų, kurie bylotų apie sovietmetį, šiam muziejui tikrai užtektų. Visi pasitarimo dalyviai nuvyko į VI fortą ir vietoje apžiūrėjo teritoriją.

Pasitarime buvo kalbėta ir apie Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Įgulos bažnyčios remontus. Meras A. Kupčinskas informavo, kad apie bažnyčių pritaikymą kultūros reikmėms bus kalbama su vyskupu metropolitu S. Tamkevičiumi, nes lėšų poreikis tikrai didelis, todėl būtina susitarti dėl prioritetų. Dėl Įgulos bažnyčios remonto yra viena išeitis – Kurija ir Savivaldybė tuomet turi steigti bendrą viešąją įstaigą.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus remontui lėšų reikia stengtis gauti iš Europos Sąjungos fondų, o kitą dalį tuomet pagal galimybes skirtų Krašto apsaugos ministerija ir savivaldybė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: