Roberto van Voreno knygos sutiktuvės
(c) VDU.lt archyvo nuotr.

Spalio 28 d., penktadienį, 11 val. Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7) vyks Roberto van Voreno knygos „Neįsisavinta praeitis: holokaustas Lietuvoje“ sutiktuvės.

„Neįsisavinta praeitis: holokaustas Lietuvoje“ – tai 200 puslapių apimties veikalas, skirtas Lietuvos visuomenei bei tiems, kurie nori surasti atsakymą, kodėl lietuviai taip žiauriai elgėsi. Knygoje bandoma suprasti ir paaiškinti, kodėl įvyko šie neįtikėtinai tragiški įvykiai bei kokios įtakos jie vis dar turi Lietuvos visuomenei šiandien, praėjus septyniasdešimt metų po holokausto.

Knygoje palyginamas Lietuvos ir Olandijos žydų naikinimas, taip pat tiriami žudynėse dalyvavusių asmenų psichologiniai potyriai, nagrinėjami faktoriai, paprastus žmones paverčiantys masiniais žudikais bei iškeliamas klausimas, kodėl lietuviams taip sunku pripažinti ne tik aukų, bet ir nusikaltėlių vaidmenį. Knyga parašyta tarsi pradedant diskusiją, pakeliant ją į kitą, „aukštesnį“ lygį, leidžiantį šaliai susitaikyti su savo praeitimi.

Psichoanalitikas Levas Kovarskis teigia, kad „tai yra pats nuoširdžiausias, subalansuotas ir taktiškiausias bandymas paskatinti dviejų tautų, dalyvavusių brutaliame genocide, savirefleksiją ir savęs supratimą. Lietuviui ar žydui, perskaičiusiams šią knygą, neliks kito pasirinkimo, tik iš naujo apibrėžti savo asmens tapatybę, atsakant į klausimą: ką reiškia būti lietuviu? Ką reiškia būti Lietuvos žydu? Aš maniau, kad žinojau atsakymus, tačiau aš klydau“.

„Būdami lietuviais, mes turime pamatyti gilius ir skausmingus įvykių atspindžius, kurie yra akcentuojami šioje nepaprastoje knygoje. Reikia daug dirbti abejoms pusėms, norint atstatyti pasitikėjimą tarp žydų ir lietuvių. Tad nebijantiems to daryti, šios knygos perskaitymas yra pirmas geras žingsnis“, – sako psichiatras Dainius Pūras.

Po knygos pristatymo vyks apskritojo stalo diskusija sudėtingais holokausto Lietuvoje klausimais, kurioje dalyvaus Europos Parlamento narys prof. Leonidas Donskis, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. Šarūnas Liekis, Nyderlandų Karalystės ambasados pirmasis sekretorius Yaronas Oppenheimeris ir knygos autorius Robertas van Vorenas.

Vytauto Didžiojo universiteto informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: