(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kairiarankiškumas – ne yda, ne trūkumas ir ne liga. Mokslininkai įrodė, kad kiekvienas smegenų pusrutulis nerviniais ryšiais sujungtas su priešinga ranka: kairysis pusrutulis su dešiniąja, o dešinysis su kairiąja. Kuriai rankai bus atiduota pirmenybė, priklauso nuo to, kuris smegenų pusrutulis vyrauja. Jei vyrauja dešinysis pusrutulis, žmogus automatiškai viską darys kaire ranka.

Beveik penktadalis mūsų planetos gyventojų — kairiarankiai arba linkę į kairiarankystę. Vadinasi, apie pusę milijono Lietuvos gyventojų yra kairiarankiai. Moksliniai tyrinėjimai daugelyje pasaulio šalių parodė, kad kairiarankai lenkia dešiniuosius intelekto lygiu. Kas penktas žinomas žmogus – kairiarankis. Mokslininkų teigimu, dešiniarankiai ir kairiarankiai – visiškai skirtingi žmonių tipai su skirtinga sąmone ir pasaulio suvokimu.

Įdomūs faktai

• Vyrų kairiarankių yra 1, 5-2 kartus daugiau nei moterų
• Jei abu tėvai dešiniarankiai, tai tikimybė, kad vaikas gims kairiarankis yra 2 proc., jei vienas iš tėvų kairiarankis, tikimybė – 17 procentų, jei abu tėvai kairiarankiai, – 46 proc.
• Neseniai atliktas 20 000 žmonių tyrimas parodė, kad kairiarankius labiausiai gimdo moterys, perkopusios per trisdešimt, dažniausiai jie gimsta antroje metų pusėje, būna neišnešioti ir sveria vos per kilogramą.
• Amerikos ekonominių tyrimų nacionaliniam biurui paskelbus naujo tyrimo rezultatus, paaiškėjo, jog vyrai kairiarankiai, turintys vidurinį išsilavinimą, uždirba 15 proc. daugiau nei jų kolegos dešiniarankiai. Tuo tarpu turintys aukštojo išsilavinimo diplomą uždirba 26 proc. daugiau.
• Visos poliarinės meškos kairiarankės, todėl kartais kairiarankiai vadinami „baltaisiais lokiais”.
• Pietų Virdžinijos valstijoje yra miestas Left Hand (Kairė ranka).

Garsiausi Lietuvos kairiarankiai

Šarūnas Marčiulionis – krepšininkas
Rimas Valeikis – dailininkas-karikatūristas
Kristupas Krivickas -žurnalistas
Jonas Banys – žurnalistas

Garsiausi pasaulio kairiarankiai

Mokslininkai – Albertas Einšteinas
Imperatoriai – Julijus Cezaris, Napoleonas Bonapartas
Prezidentai – Džeraldas Fordas, Ronaldas Reiganas, Džordžas Bušas vyresnysis, Bilas Klintonas, Haris Trumanas. B. Jelcinas
Tapytojai – Leonardas Da Vinčis (kaire nutapė garsiąją „Džokondą”), Michelangelas
Kompozitoriai – Ludvikas Van Bethovenas, Nikolo Paganini, Sergejus Prokofjevas, Sergejus Rahmaninovas
Muzikantai – Stingas, Polas Makartnis, Kurtas Kobainas, Celine Dion
Rašytojai – Levas Tolstojus (kaire parašė „Karą ir taiką”), Nikolajus Leskovas, Hansas Kristijanas Andersenas, Aleksandras Puškinas
Aktoriai – Nikolė Kidman, Čarlis Čaplinas, Merlina Monro, Demi Mur, Sylvestras Stalonė, Robertas DeNiro, Bruce Willis, Marlon Brando, Andželina Džoli, Tomas Kruzas, Piersas Brosnanas, Sara Džesika Parker, Keanas Rivesas, Džulija Roberts, Viktoras Suhorukovas, Deividas Duchovnis, Whupi Goldberg.
Sportininkai – Pele (futbolininkas), Martina Navratilova (tenisininkė), Goranas Ivanisevičius (tenisininkas), Markas Spitcas (plaukikas)
Astronautai – N. Armstrongas (pirmą kartą išlipo į mėnulį kaire koja).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: