© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijai išgyvenant patriotinę euforiją dėl Krymo prijungimo ir didėjant prezidento Vladimiro Putino populiarumui, kai kurie garsūs šios šalies roko atlikėjai atsidūrė tarp nedaugelio iškilių veikėjų, nepritariančių pastariesiems Kremliaus veiksmams.

Tarp kritikuojančių intervenciją Kryme buvo keli Sovietų Sąjungos persitvarkymo epochos laikus menantys roko veteranai ir kai kurios jaunesnės žvaigždės.

Vienas balsingiausių kritikų – Andrejus Makarevičius, buvęs itin populiarios sovietinių laikų grupės “Mašina vremeni” vokalistas, garsėjantis melodingomis dainomis apie asmeninę laisvę.

“Viskas, kas šiandien vyksta pas mus – arši propaganda, “ura-patriotizmo” tvaikas, netgi olimpiada – labai primena 4-ojo dešimtmečio pabaigos Vokietiją”, – jis parašė vienoje savo žinučių, paskelbtų socialiniame tinkle “Facebook”.

“Kai baigsis bendra psichozė (o ji baigsis), visi prisiminsime, kad Ukraina – mūsų kaimynė ir artimiausia giminaitė; kad dar vakar su ja draugavome – dar ir kaip; juk negalėjo ji staiga taip neįtikėtinai persimainyti. Ir pagaliau suprasime, kas mus supykdė. Tikrai ne pati Ukraina, ir ne amerikiečiai. Nagi, atspėkite, kas?” – pridūrė jis.

60-metis dainininkas, kuris iki šiol nebuvo laikomas Kremliaus oponentu ir netgi sėdėjo greta V.Putino per Didžiosios Britanijos žvaigždės Paulo McCartney (Polo Makartnio) koncertą 2003 metais, sulaukė griežto atkirčio.

Kai A.Makarevičius kovo pabaigoje prisidėjo prie taikos šalininkų eitynių Maskvos centre, prisisegęs Ukrainos vėliavos spalvų kaspiną, valstybinės televizijos reportaže į jį buvo atkreiptas ypatingas dėmesys ir išsakyta smerkiančių komentarų.

Daugiau nei 21 tūkst. žmonių pasirašė internetinę peticiją, kurioje reikalaujamas atimti iš A.Makarevičiaus visus valstybinius apdovanojimus, tarp jų ir nusipelniusio liaudies artisto vardą – dėl dalyvavimo eitynėse “su žudikais iš Maidano”.

Maidanu vadinama Kijevo centrinė Nepriklausomybės aikštė, tapusi naujausios Ukrainos revoliucijos židiniu.

Atsaku į šią peticiją tapo atviras laiškas, kuriame rašytoja Liudmila Ulickaja, popmuzikos veteranė Ala Pugačiova ir kiti veikėjai A.Makarevičiaus “pjudymą” prilygino veiksmams prieš sovietinius disidentus, tokius kaip fizikas Andrejus Sacharovas arba rašytojas Borisas Pasternakas.

“NUO KRYMO IKI JENISIEJAUS!”

Tačiau Rusijoje taip pat nestinga žvaigždžių, uoliai palaikančių Kremliaus politiką.

Maskvos Raudonojoje aikštėje surengtoje šventėje dėl Krymo aneksijos V.Putino roko mėgstama grupė “Liube” greitai pakeitė vieno populiaraus patriotinio hito žodžius, dainuodami, kad Rusija tęsiasi “nuo Krymo iki Jenisiejaus”.

Virtinė populiarių atlikėjų taip pat pasirašė sovietinėmis tradicijomis dvelkiantį viešą laišką, inicijuotą Kultūros ministerijos, kuriame reiškiamas palaikymas V.Putino pozicijai dėl Ukrainos.

Tarp pasirašiusių buvo popmuzikos dainininkė Valerija ir patriotinių dainų atlikėjas Olegas Gazmanovas, kurie abu yra įtraukti į žurnalo “Forbes” sudarytą 50 pagrindinių Rusijos pramogų verslo veikėjų sąrašą ir yra nuolat rodomi valstybinės televizijos.

Roko grupė “Alisa”, grodavusi koncertuose Kremliuje, šią savaitę atšaukė gegužę planuotas gastroles Ukrainoje, teigdama, kad toje šalyje viešpatauja “perversmas ir anarchija”.

“LIAUKITĖS MELUOTI SAVO ŽMONĖMS”

Tačiau A.Makarevičius buvo ne vienintelis, išreiškęs palaikymą Ukrainai.

Kultinis dainininkas Borisas Grebenščikovas piktai reagavo, kai valstybinė televizija panaudojo vieną jo hitų reportaže apie protestus Kijeve.

Tame reportaže Kijeve vykusių susirėmimų vaizdai buvo rodomi skambant dainos žodžiams: “Ši žemė buvo mūsų, kol neįsitraukėme į kovą. Ji numirs, jeigu bus niekieno – laikas grąžinti šią žemę sau.”

Atsakydamas, B.Grebenščikovas, grupės “Akvarium” lyderis, paskelbė portale “YouTube” paprastą protesto prieš karą dainą “Liubov vo vremia vojny” (Meilė karo metu).

“Liaukitės nuteikinėję žmones vienus prieš kitus; liaukitės meluoti savo žmonėms dėl menamo pelno šiandien. Rytoj visa tai atves į neišmatuojamai didesnius praradimus”, – parašė jis socialiniame tinkle “Facebook”.

Viena iš paslaptingiausių Rusijos roko atlikėjų Zemfyra, atkakliai sauganti savo privatumą, taip pat nusprendė pasiųsti palaikymo žinią Ukrainai.

Kovo 2-ąją ši dainininkė savo oficialiame tinklalapyje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ji matoma dainuojanti vieną Ukrainos roko grupės “Okean Elzy” dainą. Pastaroji grupė tvirtai palaikė sukilimą prieš Kremliaus remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių.

“Noriu palaikyti, pasakyti “Sveiki” ir padėkoti bei prisidėti prie visų Ukrainos muzikantų”, – ji parašė socialiniame tinkle “VKontakte”.

Vystantis krizei Ukrainoje, organizatoriai Rusijoje atšaukė “Okean Elzy” koncertus. Tuo tarpu JAV senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas) fotografavo audrinantį jos koncertą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje praeitų metų gruodį.

Tarp kitų labiau nuspėjamų veikėjų, išreiškusių palaikymą Ukrainai, buvo roko grupės DDT lyderis Jurijus Ševčiukas, dažnai protestuojantis prieš V.Putino politiką.

“Kiekvienas iš mūsų turi tiesiog padaryti viską, ką gali, kad išvengtume brolžudiško karo”, – jis rašė savo tinklaraštyje.

Savo pranešimą J.Ševčiukas pavadino “Nešauk” (“Ne streliaj”) – pagal itin populiarios 9-ojo dešimtmečio pradžioje sukurtos DDT dainos, kurią sukurti įkvėpė Sovietų Sąjungos karas Afganistane, pavadinimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: