© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimas iš naujo svarstys įstatymo pataisas, kada atvejais Lietuvos bankas (LB) parlamentarams turi pateikti konfidencialią informaciją apie riziką šalies finansų sistemai.

Seimas ketvirtadienį sutiko, kad dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžintų Seimui pakartotinai svarstyti LB įstatymo pataisų būtų diskutuojama dar kartą:už balsavo 99 parlamentarai, o PovilasUrbšys balsavo už tai, kad pataisos iš viso nebūtų priimtos. Toliau Seimas jas svarstys rugsėjo 18 dieną.

“Tvarkietis” Petras Gražulis piktinosi, kad “būdamas Lietuvos banko steigėju, Seimas negali iš šios institucijos pareikalauti informacijos”.

Prezidentė siūlo, kad LB konfidencialią informaciją apie makroprudencinę politiką Seimui teiktų, motyvuotai paprašius Biudžeto ir finansų komitetui, LB vadovas kartą per metus atsakytų į komiteto klausimus apie šią politiką, o krizės metu – ir dažniau.

Be to, LB turėtų patarti Biudžeto ir finansų komitetui, kaip tobulinti makroprudencinę politiką reglamentuojančius įstatymus ir kitus teisės aktus.

Prezidentė atkreipė dėmesį, jog įstatymo nuostatos dėl konfidencialios informacijos teikimo nebuvo derinamos su Europos centriniu banku.

Liepą priimtos įstatymo pataisos numato, kad LB yra atsakingas už makroprudencinę politiką – šalies finansų sistemos stabilumui kylančių pavojų stebėjimą ir vertinimą – bei taiko atitinkamas priemones tą pavojų sumažinti.

Visa informacija, kurią LB surinktų iš valstybės institucijų, finansų rinkos dalyvių ir kitų įmonių, privalo būti konfidenciali.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: