© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pritarė, kad dujų perdavimo įmonė “Amber Grid” būtų įtraukta į svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių sąrašą.

Komitetas siūlo, kad į šį sąrašą būtų įrašyta ir energetikos įmonių grupės “Lietuvos energija” valdoma dujų prekybos bendrovė “Litgas”.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį, apsvarstęs kelių Seimo narių parengtas Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo pataisas.

“Viena priežasčių, kad įmonės akcijos, kurios dabar priklauso “Gazprom”, nepatektų į rinką be kontrolės”, – komitete teigė energetikos viceministras Aleksandras Spruogis.

Komitetas taip pat sutiko, kad sprendimai dėl šiame sąraše esančių valstybės kontroliuojamų įmonių įstatinio kapitalo didinimo ir mažinimo, įstatų keitimo, pelno ar nuostolių paskirstymo, jų atskyrimo, pertvarkymo ir likvidavimo būtų priimami, jeigu už juos balsuoja akcininkai, valdantys daugiau kaip pusę balsų.

Energetikos ministerijos Teisys skyriaus vedėja Agnė Amelija Petravičienė aiškino, kad dabar ši nuostata aktuali tik “Lietuvos dujoms” ir “Amber Grid”.

Pasak jos, pavyzdžiui, “Lietuvos dujų” akcininkai įstatuose yra numatę tokias balsavimo taisykles, pagal kurias valstybė neturi jokios sprendimo galios.

“Civilinis kodeksas ir Akcinių bendrovių įstatymas numato galimybę akcininkams susitarti, tai jie irsusitarė, ir tas susitarimas įstatymams neprieštarauja, bet prieštarauja interesams”, – sakė A.A. Petravičienė.

Į parlamentarų priekaištus, kad į sąrašą nesiūloma įtraukti įmonės “Litgas”, A.Spruogis teigė, kad ši bendrovės “atlieka tik prekybinę, brokerio funkciją, o visą kitą darbą atlieka “Amber Grid”.

“Nemanėme, kad jis (“Litgas” – BNS) tiek svarbus, kaip “Amber Grid”. Jeigu Seimo nariai mano, mes pasiruošę svarstyti, išsakyti motyvus”, – teigė energetikos viceministras.

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Dainius Kreivys jau yra pateikęs pataisas dėl “Litgas” įtraukimo į strateginę reikšmę turinčių įmonių sąrašą. Dabar laukiama Vyriausybės išvados šiuo klausimu.

Beje, D.Kreivys į sąrašą siūlo įrašyti “Epso-G”, “Litgrid” valdomą Lietuvos Elektros energetikos sistemos valdymo centrą, “Lietuvos energijos gamybą”, Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę bei Kauno hidroelektrinę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: