Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kosmetikos milijardierius Leonardas Lauderis (Leonardas Loderis) padovanojo Niujorko Metropoliteno muziejui pribloškiamą, be jokių sąlygų dovaną – kubizmo meno kolekciją, kurią surinko per keturis dešimtmečius, antradienį paskelbė muziejus.

Šią didžiulę dovaną, vertinamą maždaug milijardu dolerių, sudaro 78 Pablo Picasso (Pablo Pikaso), Georges’o Braque’o (Žoržo Brako), Juano Griso (Chuano Griso) ir Fernand’o Leger (Fernano Ležė) darbai, ir ji “transformuos muziejų”, sakoma pranešime.

Pasaulinės reikšmės Metropoliteno muziejų, kuriam ilgai trūko 20-ojo amžiaus pradžios darbų, transformuos šio netikėto papildymo užbaigtumas ir kokybė.

Muziejus taip pat įkurs naują moderniojo meno tyrimų centrą, kurį parems 22 mln. dolerių fondas, suformuotas įvairių donorų, tarp jų – L.Lauderio.

“Leonardo dovana išties yra transformuojama Metropoliteno muziejui”, – sakė jo direktorius Thomas Campbellas (Tomas Kempbelas).

“Nors Metropoliteno muziejus yra unikalus savo pajėgumais atspindėti daugiau kaip 5 tūkst. meno istorijos metų, mums ilgai trūko šios labai svarbios dimensijos modernizmo istorijoje. Dabar kubizmui bus atstovaujama vienais didžiausių jo šedevrų, – sakė jis. – Tai – nepaprasta dovana mūsų muziejui ir mūsų miestui”.

80 metų L.Lauderio pareiškime sakoma, kad jo dovana skirta “žmonėms, kurie gyvena ir dirba Niujorke, ir (žmonėms) iš viso pasaulio, kurie atvyksta aplankyti mūsų puikių meno institucijų”.

Lauderio kolekcija bus pristatyta 2014 metų pabaigoje, nurodė muziejus.

Žurnalas “Forbes” apskaičiavo, kad kolekcija verta maždaug 1,1 mlrd. dolerių ir kad L.Lauderis padovanojo 13,5 proc. savo asmeninio turto, kuris vertinamas 8,1 milijardo. Žurnalas taip pat “įrašo jį dosniausių visų laikų filantropų panteoną”.

Pasak “Forbes”, L.Lauderis tampa 24-uoju pasaulio žmogumi, per savo gyvenimą paaukojusiu daugiau kaip milijardą dolerių.

“Jis dabar tame sąraše stovi greta tokių žmonių kaip Billas Gatesas (Bilas Geitsas), Warrenas Buffettas (Vorenas Bafetas), Eli Broadas (Elis Broudas), George’as Kaiseris (Džordžas Keseris), Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas), George’as Lucasas (Džordžas Lukasas) ir kiti”, – pranešė žurnalas.

Minima kolekcija “išsiskiria savo kokybe, sufokusavimu ir stiprumu”, joje yra 33 P.Picasso paveikslai, 17 G.Braque’o darbų ir po 14 J.Griso bei F.Leger darbų, nurodo Metropoliteno muziejus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: