(c) Žalgiris.lt archyvo nuotr.

Šį Eurolygos sezoną Kauno „Žalgiris“ pradėjo įtikinama pergale Sporto halėje prieš prancūzų Vilerbano „Asvel“ komandą, tačiau tada sekė pralaimėjimai „Montepaschi“, „Regal FC Barcelona“ bei „Cibona“ klubams, tuo tarpu situacija turnyrinėje lentelėje pasikeitė iš esmės. Pergalė prieš turkus „Žalgirį“ akivaizdžiai priartintų prie išsvajoto kito etapo, o svarbiausia, jog žalgiriečiai yra pasiryžę priimti „Fenerbahce Ulker“ metamą iššūkį.

Lietuvos krepšinio Meka tituluojamoje sporto halėje išvysime kiek pasikeitusią „Fenerbahce Ulker“ komandą. Jei iki šiol Stambulo ekipos žaidimas labai priklausė nuo gynėjo Willie Solomono, tai dabar akcentai varžovų žaidime yra visiškai kitokie. Šio mėnesio pradžioje dėl be priežasties praleistų treniruočių vienas ekipos lyderių buvo atleistas ir „Fenerbahce Ulker“ gretose 31 metų 185 centimetrų ūgio amerikiečio neliko, jis tapo laisvuoju agentu.

Jo rolę turėtų užimti turėtų kitas Europoje puikiai žinomas gynėjas Lynnas Greeras. Šis legionierius iš JAV po truputį didina apsukas ir su lyg kiekvienomis rungtynėmis demonstruoja vis geresnį žaidimą. Geriausiai L.Greeras pasirodė būtent paskutiniojo turo susitikime su Sienos „Montepaschi“, šioje dvikovoje 186 centimetrų ūgio krepšininkas pelnė 17 taškų ir surinko 20 naudingumo balų. Tiesa, savo minusų šis greičio savybėmis pasižymintis žaidėjas turi – jis vidutiniškai atlieka vos po 2,3 perdavimus, o prieš „Montepaschi“ rezultatyviai asistavo vos kartą.

Prieš sezoną „Fenerbahce Ulker“ trenerių štabas nemažai vilčių dėjo į patyrusį gynėją Omerą Onaną, tačiau šis kol kas rungtyniauja labai blankiai. Nemažai laiko aikštelėje praleidžiantis krepšininkas du iš keturių susitikimų baigė su neigiamu naudingumo koeficientu. Prieš „Montepaschi“ jo įvertinimas buvo net -4.

Didžiausias „Fenerbahce Ulker“ koziris neabejotinai bus dar vienas amerikietis puolėjas Tarence‘as Kinsey bei priekinės linijos krepšininkai. Praėjusiame sezone Klivlendo „Cavaliers“ gretose retkarčiais rungtyniavęs T.Kinsey šiemet žaidimo laiku skųstis negali. Daugiausiai minučių turkų ekipos gretose aikštėje praleidžiantis puolėjas kartu su L.Greeru bando užbaigti didžiąją dalį „Fenerbahce Ulker“ atakų. Galima atkreipti dėmesį, kad T.Kinsey daug sėkmingiau puolė krepšį antrojo ir ketvirtojo turo mačuose, kai atitinkamai pelnė 21 ir 20 taškų. Nelyginių skaičių turuose amerikietis surinko vos 10 taškų, o penktasis susitikimas, kaip tyčia su Kauno „Žalgiriu“. Galbūt Kauno sporto halėje T.Kinsey dar kartą patvirtins šią tendenciją?

„Fenerbahce Ulker“ komanda turi ir stabilumo garantą – tai ekipos aukštaūgiai. Po krepšiais besigrumiantys Oguzas Savas, Semihas Erdenas ir Omeras Asikas sudaro tvirtą gynybos liniją, o kadangi aikštėje dažniausiai būna du iš šių trijų Turkijos nacionalinės rinktinės bokštų, tai ir puolime jie sulaukia savo progų.

Nors Kauno „Žalgirį“ pastaruoju metu persekioja Lietuvoje aktyviai siaučiantis gripas ir kai kurie žaidėjai tikrai nebus geriausios formos, vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas tiki savo auklėtiniais. „Tai bus labai svarbi ir kartu labai sunki dvikova. „Fenerbahce Ulker“ įrodė, kad moka ir gali kovoti su visais. Nedaug trūko, jog namuose jie būtų nugalėję „Montepaschi“. Šiuo metu situacija turnyrinėje lentelėje mus verčia siekti tik pergalės, ji būtų labai svarbi kovoje dėl vietos kitame etape, o taip pat duotų krepšininkams papildomo pasitikėjimo savo jėgomis. Didelis pliusas mums bus tai, kad rungtyniausime namuose. Mūsų sirgaliai visada yra kaip šeštasis žaidėjas ir su jų pagalba laimėti yra lengviau. Tikiu vaikinais ir garantuoju, kad kovosime tik dėl pergalės“, – tikino žalgiriečių strategas.

Jo kolega Bogdanas Tanjevičius neslėpė, jog žaisti bus sunku, tačiau pripažino – jį tenkins tik pergalė: „Kaune žaisti niekam nėra ir nebuvo lengva. Tikiuosi atkaklios kovos, nes varžovas yra stiprus. Prieš kiekvieną susitikimą sakau vaikinams, kad privalome kautis dėl kiekvieno aikštelės centimetro, tik tai gali atnešti sėkmę. „Žalgiris“ bus rimtas išbandymas, bet mes esame pasiryžę parodyti tai, ką mokame daryti geriausiai.“

Eurolygos A grupėje situacija šiuo metu yra neprognozuojama. „Žalgiris“ su viena pergale ketvirtąją poziciją dalinasi su Zagrebo „Cibona“, tuo tarpu „Fenerbahce Ulker“ yra laipteliu aukščiau dėka lygaus balanso – dvi pergalės ir tiek pat pralaimėjimų. Jei „Žalgiris“ iškovotų pergalę, tai leistų pavyti turkus, tuo tarpu pralaimėjimo atveju situacija dar labiau komplikuotųsi.

Žiūrint vien į statistiką reikėtų konstatuoti faktą, kad „Žalgiris“ geriau ginasi, o „Fenerbahce Ulker“ – puola. Įdomus sutapimas, „Žalgiris“ yra pelnęs 30 taškų mažiau už varžovus, tačiau šie gynyboje praleido 30 taškų daugiau už žalgiriečius, tad šių ekipų puolimo ir gynybos balansas yra lygus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: