© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Airių nacionalistų lyderis Gerry Adamsas (Geris Adamsas) sekmadienį pažėrė kritikos Šiaurės Airijos policijai už tai, kad buvo nuspręsta jį sulaikyti dėl šiurpaus Airijos respublikonų armijos (IRA) įvykdyto nužudymo, pareiškęs, kad šis areštas yra klaidingas signalas taikos procesui, kuriam jis tebėra “visiškai atsidavęs”.

“Tie, kas tai (areštą) sankcionavo, nepriėmė teisingo strateginio sprendimo, – sakė G.Adamsas per spaudos konferenciją Belfasto viešbutyje ” Balmoral”. – Tai visiškai klaidingas signalas”.

G.Adamsas, viena svarbiausių Šiaurės Airijos taikos proceso figūrų, buvo sulaikytas trečiadienį tiriant Jean McConville (Džin Makonvil) mirties aplinkybes. Ši moteris, auginusi 10 vaikų, buvo pagrobta iš savo namų Vakarų Belfaste 1972 metais.

Šiaurės Airijos policijos tarnyba (PSNI) airių nacionalistų partijos “Sinn Fein” vadovą paleido sekmadienį 17 val. 30 min. (19 val. 30 min. Lietuvos laiku), po keturias dienas trukusių apklausų.

Jam dar gali būti pareikšti kaltinimai, kai byla bus perduota prokurorams. “The Times” pirmadienį pranešė, kad policija rekomenduos baudžiamąjį persekiojimą.

“Sinn Fein” vadovas tvirtina, kad dauguma įkalčių, su kuriais jis susipažino per 33 apklausas, paremti laikraščių straipsniais, knygomis ir nuotraukomis, o jam metami kaltinimai yra “ilgalaikės, piktavališkos, melagingos ir nelemtos kampanijos” dalis.

G.Adamsas buvo suimtas įtarus, kad jis 1972 metais davė įsakymą pagrobti ir nužudyti J.McConville katalikiškame Vakarų Belfaste, kuris buvo tapęs jo šalininkų nacionalistų bastionu.

Tie metais pareikalavo daugiausiai aukų per keturis dešimtmečius trukusį kruviną konfliktą, kai už įstatymų ribų paskelbtos IRA vykdyti nužudymai buvo tapę kasdienybe. Tuo metu G.Adamsas, kaip teigiama, jau buvo vienas iš kovotojų vadų.

IRA slapta nužudė 38 metų J. McConville, kurią laikė Didžiosios Britanijos vyriausybės šnipe, ir pranešė jos vaikams, esą motina juos paliko.

Kai J. McConville buvo nužudyta, apie jos likimą ilgai nieko nebuvo žinoma, tačiau 2003 metais viename paplūdimyje netoli Airijos Respublikos buvo rasta jos kaukolė, suskaldyta kulkos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: