© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Grupė Seimo narių siūlo leisti parlamentarams kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisija (VTEK), kilus abejonėms dėl jų interesų skaidrumo.

Šiuo metu VTEK nesiaiškina Seimo narių galimų viešųjų ir privačių interesų konfliktų, o šiuos klausimus sprendžia Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK).

Pagal parlamentarų siūlymą, norėdamas gauti išvadą dėl jo interesų skaidrumo, Seimo narys pats galėtų kreiptis į VTEK.

“VTEK įstatymas numato galimybę kreiptis į ją dėl rekomendacijų, tačiau jokio realaus mechanizmo nėra”, – savo pataisas aiškina iniciatoriai.

Jie pabrėžė, kad įstatyme numatyta, jog VTEK atlikusi tyrimą pateikia rekomendaciją, bet nėra mechanizmo, kuris leistų Seimo nariui, jei jo veikla sukėlė abejonių, tokios išvados kreiptis į VTEK.

Atitinkamą VTEK įstatymo pataisą įregistravo grupė parlamentarų, tarp kurių yra opozicinių konservatorių ir liberalų, Mišrios Seimo narių grupės, taip pat valdančiųjų “tvarkiečių”, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovų.

“Kvalifikuota, nešališka ir politiškai neutrali rekomendacija būtų ypač aktuali ir efektinga tiek pačiam Seimo nariui, tiek visuomenei, kuriai kyla abejonės dėl Seimo nario veiklos galimo šališko vertinimo”, – rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Proporcinio atstovavimo pagrindu sudaryta Seimo EPKpriėmė sprendimą, kuriuo pasiūlė opozicijos lyderiui, konservatoriui Andriui Kubiliui nusišalinti nuo buvusios Vyriausybės pradėtus energetikos projektus tiriančios laikinosios komisijos veiklos dėl galimo interesų konflikto.

A.Kubilius tuomet sakė nesuvokiantis sprendimo, kad darbas premjeru praėjusią kadenciją gali būti traktuojamas kaip privatus interesas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: