Šokio teatro "Aura" archyvo nuotr.

Šiemet Kauno šokio teatras „Aura“ švenčia trisdešimties metų jubiliejų. Šia proga kauniečiams ir miesto svečiams „Aura“ ketina parodyti septynis spektaklius, taip pat padovanoti nemokamų renginių ciklą. Antradienį spaudos konferencijoje susirinkusiems žurnalistams teatro vadovė B. Letukaitė pasakojo apie tris dešimtmečius gyvuojantį teatrą bei pristatė jubiliejui skirtą renginių programą.

Per tris dešimtis metų teatras išgyveno įvairių laikotarpių. Kol jis tapo toks, koks yra šiandien, reikėjo nemažai laiko ir pastangų. „Įkurti teatrą lengva, tačiau išsilaikyti – sunku“, – teigia „Auros“ atstovė spaudai E. Kiznienė. „Aura“, vedina savo vadės B. Letukaitės, atlaikė išbandymus ir iki šiol džiugina savo žiūrovus profesionaliais šokio pasirodymais.

„Auros“ teatro gyvavimo pradžia laikomi 1982 m., kai Kaunui buvo viešai pristatytas pirmasis koncertas – pirmieji žingsniai šiuolaikinio šokio link. Į šį pasirodymą susirinko pilna salė. Tai, ką „Aura“ pristatė, Lietuvos publikai buvo nauja, iki šiol nematyta. Nors pasaulyje tuo metu šokis buvo jau stipriai pažengęs, Lietuvoje jis egzistavo tik mėgėjiškais pagrindais. Šokio teatro „Aura“ dėka pradėta vytis pasaulį. B. Letukaitė nuolat domėjosi, kas vyksta už šalies ribų, dalyvavo tarptautiniuose šokių kursuose, kol galiausiai buvo pasiektas pasaulinis lygis. 1990 m. Taline vykusiame tarptautiniame festivalyje “Auros” parodyta programa sukėlė sensaciją, didžiulę aplodismentų bangą. Po penkerių metų „Aura“ įregistruotas kaip Kauno municipalinis teatras. Teatrui skirta 30 tūkstančių parama metams, tačiau salė repeticijoms nebuvo gauta. Teatras kraustėsi iš vienos salės į kitą. Praėjus dar keliems metams savivaldybė skyrė dabartines patalpas Senamiestyje – be grindų, be langų, su kolonomis vidury salės. Šokėjams teko šokti ant betoninių grindų, padengtų pjuvenomis bei virtuviniu linoleumu.

Šiandien galima teigti, kad teatras „Aura“ reprezentuoja Lietuvos šiuolaikinio šokio meną pasaulyje. Per trisdešimt metų apkeliauta apie 160 festivalių, aplankyta 29 pasaulio šalys, kasmet organizuojamas tarptautinis šokio festivalis.

Spaudos konferencijoje taip pat buvo pristatyti renginiai, kuriuos publika galės išvysti Kaune. Jubiliejinių renginių kulminacija taps lapkričio 24d. Girstutyje parodyti du spektakliai – „Dainos, kurias dainavau“ bei „Iš(ne)plautas dangus“. Pirmasis – modernusis, antrasis – šiuolaikinis šokis. Kaip teigia teatro vadovė, tai bus puiki galimybė žiūrovams realiai pamatyti kuo skiriasi modernusis šokis nuo šiuolaikinio šokio. Be to, spektaklis „Dainos, kurias dainavau“ – tai atkurtas 1998-ųjų metų spektaklis, su tais pačiais šokėjais. Šokėjai šiandien yra išsibarstę po pasaulį, užima aukštus postus ar dirba srityse, nesusijusiose su šokiu, todėl B. Letukaitė džiaugiasi nors trumpam galėjusi vėl juos suburti.

Žiūrovų laukia ir nemokamų renginių ciklas – performansai, parodos, atviros paskaitos. Tokiu būdu teatras nori padaryti šventę visiems kauniečiams, ir tiems, kurie galbūt teatro spektakliuose nesilanko.

Daugiau informacijos apie jubiliejinius renginius rasite čia: http://aura.lt/index.php/2012/11/30-metu-jubilieju-aura-kviecia-svesti-drauge/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: