(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

96 jaunuoliai, dirbsiantys sporto savanoriais Europos jaunių krepšinio čempionate (U-18), praėjo aktyvų pasiruošimą. Tris dienas truksiančiuose mokymuose vaikinai ir merginos yra ruošiami, kaip užtikrinti saugumą čempionato metu, talkinti teisėjams, padėti žiūrovams nepasiklysti arenose, pagelbėti sportininkams, žiniasklaidai ir visiems, kuriems bus reikalinga jų pagalba.

Sporto savanoriai klausysis ne tik teorinių paskaitų. Jiems bus surengtos ir aktyvios praktinės pratybos, imituojamos konfliktinės situacijos, ieškoma būdų, kaip išspręsti keblumus.

Iškart po šių mokymų visi savanoriai kibs į darbus. Žaliais marškinėliais vilkinčius sporto savanorius bus galima sutikti liepos 22-rugpjūčio 1 d. vyksiančiame U-18 čempionate. Sporto savanorių darbas šiame čempionate yra labai reikšmingas, kadangi tai yra tarsi startas, jėgų išbandymas prieš kitais metais Lietuvoje vyksiantį Europos vyrų krepšinio čempionatą, kuris, be jokios abejonės, taip pat neapsieis be savanorių indėlio.

Siekiant išsiaiškinti, kas galėtų tapti sporto savanoriais ir talkinti U-18 čempionato organizatoriams, pavasarį Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) ir Sporto savanorių sąjunga surengė atranką. Ši iniciatyva sulaukė didelio susidomėjimo – norą savo jėgas išbandyti savanoriaujant pareiškė 700 jaunuolių. Per kelių etapų atrankas iš jų atrinkti 96 jaunuoliai, kurie šiuo metu ruošiasi darbui U-18 čempionatui.

Savanorystė vis labiau plinta įvairiose veiklos srityse. Sporto savanorystė yra viena iš labiausiai populiarėjančių savanorystės formų visame pasaulyje. Lietuvoje ji žengia tik pirmuosius žingsnius, tačiau aktyviai veikia ir yra susikūrusi Sporto savanorių asociacija, vienijanti per 70 žmonių. Tai ypač džiugina, kadangi 2011-uosius metus Europos Komisija paskelbė savanorystės metais, o įgyvendinant jiems keliamus tikslus labai svarbų vaidmenį atliks Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Didžioji dalis savanorių yra studentai ir mokiniai, kurie yra motyvuoti ir suinteresuoti prisidėti savo veikla prie įvairių renginių įgyvendinimo. Nors savo veiklą sporto savanoriai Lietuvoje pradėjo tik prieš penketą metų, tačiau jau šiandien jie aktyviai bendrauja ir bendradarbiauja su Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „TEO“ krepšinio klubais, Lietuvos krepšinio ir futbolo rinktinėmis, dirba visose lengvosios atletikos varžybose.

Didžiausias iššūkis Lietuvos sporto savanorių laukia jau kitais metais, kai Lietuvoje bus surengtas 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatas.

Pasaulyje jokios sporto varžybos, krepšinio ar futbolo čempionatai neįsivaizduojami be sporto savanorių pagalbos. Visose Olimpinėse žaidynėse dalyvauja tūkstančiai sporto savanorių, o jų atranka ir ruošimas prasideda dar likus keliems metams iki konkrečių žaidynių. Pavyzdžiui, 2010 metų Vankuverio žiemos olimpinių žaidynių metu dirbo beveik 25 tūkst. sporto savanorių, kurie padėjo žaidynių organizatoriams, sportininkams, treneriams, žiūrovams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: