(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Paliesti sniegą, išgirsti įdomų pasakojimą, grožėtis paveikslėliu – kasdieniškos ir nereikšmingos smulkmenos, tačiau kai kuriems žmonėms tai prilygsta stebuklui. Tokią išvadą padarė būsimosios slaugytojos, todėl vasario 11 dieną organizavo socialinę akciją „Padovanokime svajonę”.

Kauno slaugos ligoninėje slaugomiems pacientams (Armatūrininkų g. 4) studentės iš Kauno kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto pagelbėjo įgyvendinti paprastus, tačiau kartais netikėtus sumanymus. Merginos, atlikdamos paliatyvios slaugos praktiką, jau prieš dvi savaites domėjosi, ko pageidautų ligoniai, ir pastebėjo, kad dažniausiai jiems stinga ne materialinio palaikymo, o visai paprastų dalykų.

Akcijos metu būsimosios slaugytojos pildė pačius įvairiausius ligonių išsakytus pageidavimus – parnešė šventinto vandens, virė kakavą pagal mėgstamą receptą, diskutavo, klausėsi pasakojimų, dovanojo simbolines dovanėles. Siekiant išpildyti vienos pacientės svajonę į slaugos namus atvestas šunelis, kurį panoro paglostyti prie lovos prikaustyta senolė, pati daug metų turėjusi augintinį.

„Tokį renginį sumanėme organizuoti siekdamos ligoniams suteikti dvasinės šilumos, kadangi jiems reikia ne tik priežiūros, tačiau ir žmogiško bendravimo. Daugelis ligonių – garbaus amžiaus, taigi ir pasidalinti patirtimi, savais išgyvenimais su jaunesne karta jiems svarbu ir būtina,“ – pasakojo viena iš organizatorių Kauno kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto Slaugos katedros vedėja Vilma Rastenienė.

Kad ligoniai mielai bendrauja, pritarė ir Kauno slaugos ligoninės direktorė vyr. gydytoja Rita Kabašinskienė. Pasak jau dvylika metų ligoninėje dirbančios specialistės, daugelis ligonių – ypatingai sunkios būklės. Nors visuomenėje gajus mitas, kad į slaugos namus papuola tik vieniši ir apleisti žmonės, tačiau rimti negalavimai pakerta įvairaus amžiaus ir socialinės padėties žmones, o užtikrinti tinkamą priežiūrą namuose namiškiai neturi galimybių. „Liga visus suvienodina,“ – teigė R. Kabašinskienė.

Šiuo metu Kauno slaugos ligoninėje slaugomi 47 pacientai. Penki pacientai įgyvendinti svajonių negalėjo – trys iš jų yra komos būsenos, o du šį savaitgalį jau iškeliavo Anapilin. Iš viso Kauno mieste panašaus tipo gydymo įstaigos slaugos paslaugas gali suteikti daugiau kaip 350 pacientų.

Renginys „Padovanokime svajonę“ organizuotas Pasaulio ligonių dienos proga, kuri minima vasario 11-ąją. Šią dieną pasauline ligonių diena paskelbė popiežius Jonas Paulius II 1992 m. gegužės 13 d. Nuo to laiko ši diena minima krikščioniškose šalyse.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: