(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Valstybinė kainų ir kontrolės komisija atmetė Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) prašymą pakelti šilumos kainas.

Esama Kaune šilumos kaina, kurią „Kauno energija“ perka iš KTE, yra 13,16ct/kwh. KTE prašė ją padidinti iki 14,17 ct/kwh, o komisija savo ruožtu siūlė mažesnę kainą – 12,69 ct/kwh.

Su šia kaina KTE nesutiko. Komisija pasiūlė KTE per 30 dienų patikslinti neteisingai įvertintas KTE veiklos sąnaudas. Taip pat akcentuota, kad nebuvo įvykdytas 2008 metų spalio 23 dienos komisijos protokolinis sprendimas – 22,34 mln. litų sumažinti šilumos gamybos būtinąsias sąnaudas. Šias metais KTE jau du kartus pakėlus parduodamos šilumos kainas, „Kauno energija“ savo kainų vartotojams nedidino.

Kauno miesto savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir energetikos komiteto pirmininkui Gediminui Žukauskui nerimą kelia KTE nuostata, išdėstyta rašte, skirtame Komisijai.

„Ten sakoma, kad ,,Bendrovė bei jos akcininkai toliau laikosi teisiškai pagristos pozicijos, kad privaloma šilumos gamybos kainodara Bendrovės atžvilgiu negali būti taikoma ir pasilieka su tuo susijusias bei iš to išplaukiančias teises ginčyti privalomos šilumos gamybos kainodaros taikymo teisėtumą ir pagrįstumą, reikšti žalos atlyginimo bei kitus susijusius reikalavimus“.

Tai kelia didelį nerimą, kad nebūtų vėl pareikšta, jog Kaunas esą skolingas KTE. Taip jau atsitiko kovo 11 d., išvakarėse, kai KTE valdantis Rusijos koncernas “Gazprom” iš Lietuvos pareikalavo 342 mln. litų kompensacijos.

Pritaikius KTE priimtiną kainodaros nustatymo formulę, šilumos kaina Kauno vartotojams galėtų pakilti iki daugiau 30ct/kwh. Pastaruoju metu KTE kviečia KE prie derybų stalo aptarti esamą situaciją. Tai teikia vilčių, kad bus galima lanksčiau aptarti susidariusią esamą situaciją“, – sakė G. Žukauskas.

Aušra Kriaučiūnaitė Partikienė
Bendrųjų reikalų departamento vyriausioji specialistė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: