© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį išnagrinėjo plakatą su Stalino portretu Antakalnio kapinėse Vilniuje laikiusio buvusio prosovietinės organizacijos “Jedinstvo” lyderio Valerijaus Ivanovo administracinę bylą.

Nutarimas byloje bus skelbiamas gegužės 27 dieną, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Airinė Šerelytė.

Vilniaus miesto policija atliko tyrimą dėl plakatą su Stalino portretu laikiusio V.Ivanovo. Dėl šio įvykio buvo pradėta administracinė teisena pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą.

Už sovietų Komunistų partijos vadovų atvaizdų platinimą, naudojimą susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitokį demonstravimą įstatymas numato baudą nuo 500 iki 1 tūkst. litų su daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskavimu.

Žiniasklaida skelbė, kad gegužės 9 dieną Vilniaus Antakalnio kapinėse minėta pergalės prieš fašizmą Antrajame pasauliniame kare diena. Oficialiame renginyje dalyvavo Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Armėnijos, Kazachstano ambasadoriai, taip pat Lietuvos veteranų organizacijų nariai.

Prie kapinių įėjimo stovėjęs buvęs judėjimo “Jedinstvo” lyderis V.Ivanovas rankose laikė du plakatus su tarybinių maršalų ir J.Stalino atvaizdais.

Pasak portalo delfi.lt, vieną plakatą jis norėjo paduoti kam nors prie įėjimo, o su antruoju eiti prie nežinomo kareivio kapo, kur žmonės dėjo gėles, ambasadorių ir dvasininkų lyderiai nešė vainikus. Tačiau norinčiojo palaikyti plakato su Stalino atvaizdu nebuvo daug. Žmonės klausinėjo V.Ivanovo, kodėl jis atėjo su tokiu plakatu.

Daugelis žmonių atvirai stebėjosi jo veiksmais ir piktinosi.

V.Ivanovas 1997 metų liepą buvo nuteistas kalėti vienerius metus už žuvusiųjų 1991 metų sausio 13-ąją šmeižimą. Knygoje “Lietuviškas kalėjimas” jis, be kita ko, tvirtino, neva visos 1991 metų sausio 13-osios aukos yra lietuvių falsifikacija, o sovietų armija Vilniuje neužmušė nė vieno laisvės gynėjo.

Bausmę jis atliko tuometinėje Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje. V. Ivanovui išėjus į laisvę, tuometinis vidaus reikalų ministras Vidmantas Žiemelis buvo išsiuntęs teikimą teismui dėl šio Rusijos piliečio išsiuntimo iš Lietuvos.

Beveik po dešimties metų V.Ivanovas sulaukė antro nuosprendžio – incidente su televizijos humoro laidų vedėju Algiu Ramanausku jis buvo pripažintas kaltu dėl viešosios rimties sutrikdymo, jam skirta laisvės apribojimo bausmė vieneriems metams.

Ši baudžiamoji byla iškelta po 2006-aisiais sausio 13-osios prie Laisvės atėmimo vietų ligoninės Vilniuje įvykusio incidento.

Tądien į laisvę po 12 metų kalinimo buvo paleistas buvęs prosovietinės kompartijos lyderis Mykolas Burokevičius. Jis kalėjo už nepavykusio pučo prieš Lietuvą ir žudynių organizavimą per sovietų agresiją 1991 metų sausį.

Tarp laukiančiųjų M.Burokevičiaus buvo ir žinomi televizijos pašaipūnai A.Ramanauskas bei Rimas Šapauskas, persirengę savo kuriamų laidų personažais. Šoumenai teigė esą žurnalistai ir laukia pasirodant M.Burokevičiaus. “Laba dieną, ponas Ivanovai”, – po šių pasisveikinimo žodžių V.Ivanovas numušė akinius A.Ramanauskui. Jis bandė smogti A.Ramanauskui į galvą, tačiau pastarajam pavyko užsidengti ranka.

V.Ivanovui prokuratūra netrukus pareiškė įtarimus dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir A.Ramanausko nežymaus sveikatos sutrikdymo. A.Ramanauskas buvo pripažintas nukentėjusiuoju.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: