Kino filmo "Advantageous" kadras

Advantageous (liet. Palankus, naudingas) – kino filmas nukeliantis savo žiūrovus į netolimą ateitį, kurioje technologijos nuo šiandieninių pažengusios neatpažįstamai. Tai vienas iš režisierės Jennifer Phang didžiausių darbų kaip ir tokio pat žanro kino filmo „Pusė gyvenimo“, kuris taip pat susilaukė nemažo pripažinimo.

Šioje mokslinėje fantastinėje dramoje pagrindiniai akcentai – grožis, karjera, šeima bei jaunystė. Filmas jautriai pateikia moters pasirinkimą tarp šeimos ir karjeros, aptariamos aktualios šiandieninės problemos, neišvengiamai paliečiama feminizmo tema.

Pagrindinė herojė Gwen Koh (akt. Jacqueline Kim, taip pat scenarijaus rašytoja) vieniša motina auginanti gabią ir sumanią mergaitę Jules (akt. Samantha Kim). Natūralu, jog moters biologinis laikrodis tiksi, o metams bėgant ji neišvengiamai sensta. Deja, atstovaujant tokiai prestižinei ir didelei kompanijai, kuri pagrinde pataria sveikatos ir gyvenimo klausimais, reprezentacinė išvaizda yra viskas, todėl jie atsisako Gwen paslaugų. Ekonominių sunkumų prispausta moteris nori kuo geresnės ateities savo dukteriai, todėl  svarsto kokiais būdais galėtų pagerinti esamą sudėtingą situaciją. Čia pat į pagalbą atskuba pati kompanija. Ir šios kompanijos galimybės kur kas platesnės nei tik padidinta krūtinė ar veido patempimo operacija… Ji smarkiai pažengusio mokslo dėka, gali visiškai pakeisti žmogaus išvaizdą. Taigi, jau atrodo, kad viskas, moteris nepavydėtinoje padėtyje, o jos karjerai ateis galas, nebent… Ji vėl taps jauna ir gražia. Štai čia kompanija siūlo moteriai išeitį – išbandyti naują jų sukurtą technologiją „New you“ (liet. Naujas tu). Ar Gwen priims šį akibrokštą dėl savo mylimos dukrelės ir sutiks visiškai pasikeisti?

„Advantageous“ parodo, kad nesvarbu kiek žmonija technologijų atžvilgiu pasistūmėjo į priekį, didesnis smūgis, kad ji visais kitais požiūriais pasistūmėjo atgal. Nors filmo žanras yra mokslinio stiliaus, bet jo čia beveik nesijaučia. Puiki filmo kinematografija, todėl malonu jį stebėti. Gerą įspūdį palieka ir Jacqueline Kim bei jaunosios aktorės Samanthos Kim vaidyba, šios aktorės puikiai išgyvena ir perteikia veikėjų emocijas, kas ir suteikia filmui jautrumo ir užuojautos prieskonį. Siužetas labai įdomus, subtilus, nenuspėjamas ir ne paviršutiniškas. Šis filmas tikrai neprimins tipinio Holivudo filmo. Neveltui, šis filmas Sundance kino festivalyje gavo specialų komisijos apdovanojimą. Filme paliečiamos labai liūdnos ir aktualios temos. Čia moteris vaizduojama kaip silpna būtybė, kuri be savo grožio ir buvimo motina nieko daugiau nesugeba. Filme jaučiasi didelis smerkimas tiek iš moters bendraamžių, tiek iš tėvų ir tik todėl, kad savo dukrą augina viena. Tikriausiai, Gwen2 (akt. Freya Adams) herojės pasirinkimas taip pat neatsitiktinis ir „suteikiantis“ žiūrovui konkretesnę grožio sampratą.

Į paviršių iškyla rasizmo klausimas, nes su išvaizda keičiasi ir rasės – iš korėjietiškų veido bruožų turinčios moters virstama į baltaodę (teigiama, kad tokia turėtų būti graži moteris). Taip pat nemažiau sukrečia ir kitos moters vaizdavimas ir vaidmuo šiame filme, tai bejėgė, labai jauna, benamė juodaodė moteris. Atrodo, kad viskas apima vien tik paviršutiniškas vertybes, tokias kaip grožis. Senesnės moterys vaizduojamos kaip praradusios savo tikrąją vertę, tampa pasmerktomis ir turi prisitaikyti prie visuomenės ir jos keliamų ultimatumų.

Verdiktas 9/10

Tai dar vienas puikus režisierės Jennifer Phang darbas. Filmas apie tai – kiek motina gali paaukoti dėl savo vaiko ateities. Ateities prognozės nėra labai stebinančios, tačiau vis vien labai nuviliančios, viskas aplink tobulėja, tik ne žmogus. Puiki aktorių vaidyba, kinematografija, garso takelis, scenarijus ir siužetas. Šis kino filmas parodo kaip svarbu neužmiršti pačių svarbiausių ir tyriausių dalykų gyvenime bei yra įsimintinas.

Taip pat skaitykite: 10 vertų dėmesio šiuolaikinių fantastinių serialų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: