Kino filmo "La vita è bella" kadras

“Gyvenimas yra gražus” (it. La Vita e Bella“) meistriškas italų komiko Roberto Benigni darbas. Šioje tragikomedijoje jis ne tik režisavo, bet atliko ir vieną pagrindinių vaidmenų. Istorija apie žydą italą, knygyno savininką Guido Orefice (Roberto Benigni) ir jo siekį apsaugoti savo sūnų nuo siaubo, vykdomo nacių koncentracijos stovykloje. Filmas, susilaukęs didelio pripažinimo, įrodė, kad Holokausto tema galima kalbėti ir šmaikščiai. Nuo pradžioje ramios įvykių eigos iki širdį veriančio finalo – tai neabejotinai vienas geriausių šių laikų filmų.

Tikrais įvykiais paremtame filme pasakojama žydų Guido, jo žmonos Doros (akt. Nicoletta Braschi) ir sūnaus Joshua (akt. Giorgio Cantarini) istorija. Veiksmas mus perkelia į Antrojo pasaulinio karo laikotarpį. Gvildenama žydų holokausto tema. Šis filmas skiriasi nuo kitų šia tema sukurtų filmų. Tai optimistiškas ir bent jau pradžioje linksmas kūrinys.

Pats filmas tarsi perskirtas į dvi dalis. Pirmojoje veiksmas vyksta laisvėje kur stebime Guido ir Doros personažų meilės istoriją, antrojoje – jau vyksta koncentracijos stovykloje, kur aiškiai ir iškalbingai parodomos sudėtingo žydų likimo problemos.

Pirma dalis: meilė

1939 – ieji. Iškalbingi metai. Guido palieka savo gimtąjį miestą ir išvyksta dirbti kitur. Čia jis pamilsta Dorą, tačiau ši susižadėjusi su arogantišku turtuoliu. Bet Guido nepasiduoda. Jis pagrobia Dorą iš sužadėtuvių vakarėlio, taip pažemindamas jos sužadėtinį ir motiną.

R. Benigni įkūnytas personažas negali nežavėti. Net ir visai nejučiomis atsiranda šypsena stebint jo veiksmus. Įdomi filmo dalis – meistriška ir kartu linksma įvykių seka, susijusi su laiku ir skrybėle. Tai meilė ne tik Dorai, bet ir gyvenimui. Žiūrint šią dalį visai nesudėtinga užsimiršti, kad tai filmas apie Holokaustą.

Antra dalis: Holokaustas

Veiksmas vyksta po penkerių metų. Guido ir Dora turi sūnų Joshua, kuris yra linksmas ir mylimas vaikas. Net ir po to, kai Joshua pamato ant lango nupieštą ženklą, kuris sako, kad žydai yra nepageidaujami, tėvas sukuria istoriją apsaugančią sūnų nuo tokios diskriminacijos. Tačiau netrukus šios šiltos ir linksmos šeimos gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis.

Šioje dalyje vaizduojamas besikeičiantis politinis klimatas Italijoje. Guido dažnai pašaipiai imituoja Nacionalinės fašistų partijos narius. Kaip bebūtų, auganti fašizmo banga yra akivaizdi: įvairūs įžeidinėjimai, antisemistiniai užrašai ir pan. Vėliau, jau prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, po to, kai Dora susitaiko susitaiko su mama, Guido, jo sūnus ir dėdė Eliseo yra sulaikomi. Jie ir daugelis kitų žydų išvežami į koncentracijos stovyklą, kurioje Guido aiškina savo sūnui, kad tai viso labo yra tik žaidimas. Laimės tas, kas surinks 1000 taškų ir gaus prizą – tikrą karinį tanką. Žavu tai, kaip tėvas rūpindamasis savo sūnum net beviltiškiausias situacijas paverčia šio žaidimo dalimi. Iš tiesų viso filmo metu įvairūs baisūs įvykiai apjungiami humoro šleifu ir nors žiaurumas nėra rodomas taip tikroviškai, kaip, pavyzdžiui, “Šindlerio sąraše”, jo čia vis tiek labai daug.

Kino filmo “La vita è bella” kadras

Sėkmė ir pripažinimas

R. Benigni neabejotinai yra genijus. “Gyvenimas yra gražus” buvo parodytas Kanų filmų festivalyje, kur visus sužavėjo. JAV laimėjo Oskaro apdovanojimus už geriausią muzikos takelį, geriausią užsienio kalbos filmą, o Benigni buvo pripažintas geriausiu aktoriumi.

Kartą pats R. Benigni yra pasakęs: “Aš esu komikas ir mano būdas nėra parodyti to tiesiogiai. Tiesiog pažadinti. Buvo nuostabu balansuoti tarp komedijos ir tragedijos”.

Sunku rasti žmogų, kuriam šis filmas nepatiko ir nepaliko įspūdžio. “Geriausias mano matytas filmas”, “Dar kelias valandas negalėjau atsitokėti. Neabejotinai pats geriausias”, “Tik visiškai kvailas ir tuščias žiūrovas neįvertins šito šedevro” tokiais ir panašiais komentarais dalinasi jį mačiusieji.

 Verdiktas 10/10

Net ir praėjus daugiau nei dešimtmečiui šis filmas vis dar įvardijamas kaip viena geriausių istorijų apie Holokaustą. Nepakartojama vaidyba, muzika, siužetas, įkvėpimas gyventi ir daryti gera. Puikiai atskleidžiama beatodairiška meilė šeimai ir siekis bet kokia kaina ją apsaugoti. Jei dar nematėte šio filmo, jūs tiesiog privalote jį pamatyti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: