Filmo "Tarp pilkų debesų" kadras

Jei dar nematėte praeitą savaitę kino teatruose pasirodžiusio, pagal lietuvių kilmės rašytojos Rūta Šepetys knygos „Tarp pilkų debesų“ ekranizacija tapusiu filmo, būtinai skubėkite į kino sales. Tai vienas geriausių šio amžiaus lietuviškų filmų, pasakojantis skaudžią ir sukrečiančią lietuvių tautos istoriją. Dėmesio ir aplodismentų nusipelnė: puikus kūrybinės komandos darbas, scenarijus, kostiumai, garso montažas, na o apie aktorių puikiai sukurtus personažus kalbėti net nereikia.

Stipri kūrybinė grupė

Režisierius ir scenaristas Marius Markevičius, kuris sukūrė didelio susidomėjimo sulaukusį lietuvių dokumentinį filmą – „Kitokia svajonių komanda“, šiais metais ne tik Lietuvai bet ir pasauliui padovanojo, puikią, kraują stingstančią dramą „Tarp pilkų debesų“ ekranizacija, remdamasis Rūta Šepetys 2010 metais „New York Times“ bestseleriu tapusio romano motyvais, kuris išverstas į daugiau nei 27 kalbas, įtrauktas į mokykloms rekomenduotinų knygų sąrašą. Filmą kūrė tarptautinė Lietuvos, JAV ir Didžiosios Britanijos prodiuserių komanda.

Prie režisieriaus M. Markevičio prisijungė: filmą prodiusavęs Žilvinas Naujokas, kuris sukūrę taip pat vieną iš lankomiausių nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu kurtą kiną – „Tadas Blinda. Pradžia“. Filmo operatorius – Ramūnas Gricius, pelnęs begalę tarptautinių apdovanojimų. Montažo režisierė australė Veronika Janet, kuri buvo nominuota „Oskarui“ už darbą su Jane Campion. Prie filmo kūrybinės grupės taip pats prisidėjo kompozitorius Volker Bertlelmann- Hauschka, pelnęs „Oskarą“ už filmą „Liūtas“.

Tarp pilku debesu 6

Tarp pilkų debesų‘- filmas, kurio kūrimas truko apie penkerius metus, masinėse scenose filmavosi apie 700 žmonių, scenografija, kostiumai, aktorių darbas sukūrė kino šedevrą. Dažniausiai knygą būna tūkstantį kartų geresnė už filmą, tačiau šiuo atveju ši ekranizacija tokia pat gera ir įtraukia šimtu procentu kaip ir Rūtos Šepetys romanas „Tarp pilkų debesų“.

Tarp pilku debesu

Apie ką filmas…

Tarp pilkų debesų“ idėja parodyti ir pasakoti apie Lietuvos bei Baltijos šalių istoriją ne tik Lietuvai bet ir tarptautinei auditorijai pasaulyje. Filmas bus rodomas ir Holivude. „Tarp pilkų debesų“ pasakoja jaunos merginos Linos Vilkaitės istoriją, kai 1941-ųjų birželio 14 d. į duris pasibeldus sovietų kariškiams, Lina kartu su mama ir broliu sugrūdami į gyvulinius vagonus yra ištremiami į Sibirą. Tokio pat likimo sulaukė šimtai tūkstančių lietuvių, latvių ir estų. Filmas pasakoja tremties istoriją Linos akimis, kai vieną vakarą, pasibeldus NKVD pareigūnams, sugriaunamas mylinčią šeimą turinčios mergaitės ramus gyvenimas bei jos svajonė studijuoti dailę.

Tarp pilku debesu 4

Filme sukurta aplinka, kuri įtraukia žiūrovą ir leidžia kartu su veikėjais išgyventi nekaltų žmonių trėmimus į Sibirą. Leidžia stebėti kaip tikėjimas, viltis, padeda išgyventi nežmogiškomis sąlygomis, kai žmogaus gyvybė galime pavadinti yra sutrypiama, kai kiekvienas ne toks krustelėjimas, Sovietų kariškių įsakymų nevykdymas gresia šūviu, kuris bet kada gali palaužti ir sunaikinti viltį grįžti.

Tarp pilku debesu 3

Užsieniečiai vaidinantys lietuvius

Filme svarbūs visi: tiek pagrindiniai aktoriai, tiek antraeiliai, bei tiek kuriuos išvydome tik vienoje scenoje. Filme vaidina užsienio ir lietuvių aktoriai. Linos Vilkaitės vaidmenį sukūrė sparčiai kylanti karjeros laiptais britų aktorė Bel Powley, žinoma iš filmo „Naktis be karūnos“. Elenos Vilkės vaidmenį filme atliko aktorė Lisa Loven Kongsli, kuri tapo svarbiausiu personažu, kuri nešė viltį visiems tremtiniams bei tapo išsigelbėjimo šviesa savo šeimai. Be jos atsidavimo ne tik vaikai Lina ir Jonas (akt. Tom Sweet) išgyveno siaubą Sibire, tačiau moteris ir kitiems tautiečiams tapo lyg kelrodžiu. Įdomus personažas, NKDV pareigūnas Nikolajus, kuris kovojo su savo asmenybę. Susidūrė jo dvi pusės: šviesioji ir tamsioji. Lieka tik stebėti ar žmogiškumas, nugalės Nikolojaus asmenybę. Linos tėvas Kostas, ją įsimylėjęs Andrius (akt. Jonah Hauer-King), NKDV vadai taip pat atliko puikų darbą. Antraplanius vaidmenis filme atlieka aktoriai Sophie Cookson („Kingsman“), iš „Vikingų“ serialo pažįstamas Peter Franzén, geriausiu JAV serialu „Auksiniuose gaubliuose“ pripažinto „Mr.Robot“ aktorius Martin Wallström. Juostoje pasirodo ir Lietuvos aktoriai: Aistė Diržiūtė, Ramūnas Cicėnas, Gabija Jaraminaitė ir Darius Meškauskas.

Tarp pilku debesu 7

Sugrįžti į baisų istorijos puslapį

Kūrybinė grupė, šiuo filmu atvertė ir priminė itin skaudžius Lietuvos istorijos puslapius. Filmo operatoriai leido pasinerti į įstabų tų laikų kraštovaizdį Lietuvoje bei Sibire. „Tarp pilkų debesų“ – mus, žiūrovus privers iš arčiau pažvelgti į tai ką patyrė į tikrą išgyvenimo kovą išsiųsti tautiečiai.

Herojų kostiumai, kurių buvo sukurta virš tūkstančio, grimas, dekoracijos, personažų šukuosenos leidžia mums pajusti trėmimo laikų atmosferą ir pajusti tą baisų Sibiro šaltį. Garso montažas, kuris taip pat prisidėjo prie dar galingesnio ir stipresnio širdies suvirpinimo. „Tarp pilkų debesų“ – galima drąsiai teigti, kol kas yra tikrai vienas iš geriausių lietuviškų filmų, kurį turi pamatyti visi.

Taip pat skaitykite: TOP 10 laukiamiausių 2019-ųjų metų filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: