© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

1. Biblija  labiausiai perkama knyga visame pasaulyje. Nors tikslių pardavimų skaičius nėra nustatytas, manoma, kad apytiksliai yra parduota virš 2 milijardų kopijų.

2. Pirmininko Mao kalbų citatos – 900 milijonų kopijų. Pasaulyje ji yra žinoma pavadinimu – „Maža raudona knyga“. Ją sudaro eilėraščiai, aforizmai bei straipsniai, kurie tapo savotišku kultūrinės revoliucijos vadovėliu bei maištaujančio vakarų jaunimo simboliu. Šis rinkinys buvo išverstas į didžiąją dalį pasaulio kalbų,

3. Haris Poteris – 400 milijonų kopijų. Rašytojos J. K. Rowling parašytų septynių fantastinių romanų serija. Šiose knygose aprašomi paauglio burtininko Hario Poterio ir jo geriausių draugų iš Hogvartso kerėjimo ir burtų mokyklos Ronio Vizlio bei Hermionos Įkyrėlės nuotykiai. Knygose visas pagrindinis veiksmas sukasi aplink tai kaip Haris kovoja prieš piktąjį burtininką Voldemortą, kuris nužudė Hario tėvus siekdamas užvaldyti burtininkų, o kartu ir žiobarų pasaulius.

4. Mažasis Princas – 200 milijonų kopijų. Prancūzijos rašytojo Antuano de Sent Egziuperi 1943 m. išleistas apsakymas. Nors kūrinys pateikiamas kaip pasaka, „Mažasis princas“ skirtas suaugusiesiems. Knygoje filosofiškai pasakojama apie žmogaus likimą, gyvenimo prasmę, kritikuojama visuomenė, paviršutiniškas suaugusiųjų gyvenimas.

5. Pasakojimas apie du miestus – 200 milijonų kopijų. Čarlzas Dikensas yra žinomas dėl savo puikių darbų, o knyga “Pasakojimas apie du miestus” yra viena iš daugiausiai parduodamų knygų visame pasaulyje. Tai istorinis romanas parašytas Prancūzijos revoliucijos metu..Romanas pirmą kartą buvo išleistas 1859 m .

6. Žiedų valdovas – 150 milijonų kopijų. Žiedų valdovas“ išverstas į daugiau kaip 40 kalbų, išpirkti milijoniniai knygos tiražai, sukurtas filmas, o Johno Ronaldo Reuelo Tolkieno vardas amžinai įrašytas į pasaulinės literatūros istoriją. R. R. Tolkienas sugalvojo savo pasaulį – Viduržemį, jo istoriją, mitologiją ir geografiją, hobitus, elfus, nykštukus, goblinus ir jų kalbas. Žiedų valdove“ yra 350 veikėjų, 6000 metų istorijos, daugiau kaip 60 puikių dainų, baladžių, „išverstų“ iš stebuklingų Viduržemio tautų kalbų.

7. Hobitas – 100 milijonų kopijų. Kaip tvirtino pats rašytojas, viskas prasidėjo tada, kai sėdėdamas Oksfordo auditorijoje nei iš šio, nei iš to jis paėmė švarų popieriaus lapą ir užrašė: „Giliai po žeme, oloje, gyveno hobitas.“ Kodėl būtent ši frazė jam atėjo į galvą – rašytojas niekada taip ir negalėjo paaiškinti, o po poros metų atsirado knyga „Hobitas“. Profesorius knygą apie hobito Bilbo ir nykštukų kelionę bei kovą su slibinu Smogu rašė tik savo vaikams, tačiau „Hobitu“ susižavėjo ne tik vaikai, paaugliai, bet ir suaugusieji.

8. Da Vinčio kodas  80 milijonų kopijų. Veiksmas vyksta Prancūzijoje ir Anglijoje. Pagrindinė tema – detektyviniai ieškojimai, sukelti nužudžius garsų Siono vienuolyno magistrą. Pagrindinis tikslas – GRALIS… Knygoje atskleidžiama „tikroji“ Gralio paslaptis. Tai, kad visais laikais manyta, kad Gralis – tai taurė, pasirodo netiesa. Viskas remiasi tik simbolika, kurią padeda išaiškinti garsus amerikietis.

9. Rugiuose prie bedugnės – 65 milijonų kopijų. Vieno populiariausio, ypač tarp jaunimo, JAV rašytojo J. D. Selingerio (g. 1919) romanas, parašytas 1951 m., kuriame subtiliai vaizduojamas paauglio dvasinis pasaulis, jo individualistinis protestas prieš koledžo rutiną, miesčionišką konformizmą. Pagrindinis romano herojus turi savitą teisės ir dorovės sampratą, kalba autentiška savo laikmečio kalba, stovi atskirai nuo savosios civilizacijos, nors atvirai prieš ją ir nemaištauja. Stiliui būdingas liūdesio ir humoro junginys.

10. Saulėlydis – 43 milijonų kopijų. Stephenie Meyer knyga „Saulėlydis” sukėlė didelį ažiotažą visame pasaulyje. Ji yra lyginama su Hariu Poteriu. “Saulėlydį” skaito ne tik fantastikos gerbėjai, bet ir skeptikai. Kūrinys atsidūrė New York Times bestselerių sąraše. “Saulėlydis” išverstas į 20 kalbų ir parduodamas 39 valstybėse.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: