(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Neabejotina tiesa, kad valgyti vaisius, uogas ir daržoves – labai sveika, nes juose gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. Kai kuriuose jų yra širdies ir kraujagyslių būklę gerinančių medžiagų, kiti daržo produktai saugo mus nuo vėžio. Tačiau, valgant neplautas uogas ir daržoves tiesiai iš lysvės, kartu su sveikatą gerinančiomis medžiagomis galima gauti ir sveikatą žalojančių kirminų, bakterijų ir pirmuonių.

Kokiomis ligomis galima susirgti, valgant neplautas daržoves ir uogas?

Dažniausiai žmonės užsikrečia helmintozėmis (askaridoze, trichiuriaze, toksokaroze ir kt). Helmintozė – tai kirminų parazitavimas žmogaus organizme. Valgant neplautas uogas ir daržoves taip pat galima užsikrėsti bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis (bakterine dizenterija, žarnyno lazdelės sukelta infekcija, vidurių šiltine, hepatitu A ir kt.), pirmuonių sukeltomis ligomis (toksoplazmoze, liambliaze, kriptosporidiaze, amebiaze, balantidiaze ir kt.).

Kaip ligų sukėlėjai pakliūna į daržą?

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjai gali pakliūti, jei daržas tręšiamas žmonių išmatomis ar laistomas vandeniu iš atvirų vandens telkinių. Užkratą platina ir gyvūnijos atstovai – šunys, katės, vabaliukai, musės.

Kaip pasireiškia minėtos ligos?

Jei su neplautomis uogomis ar daržovėmis į organizmą patenka žarnyno bakterinių ligų sukėlėjų arba žarnyno pirmuonių, liga dažniausiai pasireiškia įvairaus pobūdžio viduriavimu. Pakliuvus helmintų kiaušiniams, gali varginti nemalonūs pojūčiai pilve, tuštinimosi sutrikimai, įvairios alerginės reakcijos, susilpnėja imunitetas, gali išsivystyti mažakraujystė ir t.t.

Kaip diagnozuojama?

Susirgimo diagnozė dažniausiai nustatoma tiriant išmatas, tačiau kai kurių ligų atvejais (pvz., užsikrėtus toksokaroze ar toksoplazmoze) ligą galima nustatyti ištyrus kraujo serumą.

Kaip išvengti šių ligų?

Šių ligų padės išvengti tinkamas daržovių bei uogų plovimas ir asmens higienos laikymasis.
• Daržoves, uogas, vaisius būtina kruopščiai plauti tekančiu švariu vandeniu.
• Plaunant žemuoges, braškes rekomenduojama prieš tai nuskabyti žalius kotelius su lapeliais.
• Salotas būtina išskirstyti, plaunant kiekvieną lapą atskirai.
• Svogūnų, porų laiškus, salierų stiebus taip pat reikia išskirstyti, kad neliktų žemės likučių, patekusių į stiebo vidų.
• Negalima plauti daržovių ir uogų atviruose vandens telkiniuose.
• Negalima tręšti daržo gėrybių žmonių išmatomis.
• Visuomet nusiplauti rankas prieš valgį, pasinaudojus tualetu, po darbo darže, sode ar gėlyne.

Kauno visuomenės sveikatos centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: