(c) Kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Šį savaitgalį vyksiančioje miesto šventėje kauniečiai ir miesto svečiai išvys iki tol Lietuvoje nematytą šventės akcentą – gatvės arba mugės vargonus.

Prekybos miestelio „Urmas“ iniciatyva šiemet iš Anglijos į Lietuvą atgabenti „Lady Janet“ mugės vargonai, kol kas yra vieninteliai visose Baltijos šalyse.

Pagrindinis „Kauno miesto dienos 2010“ partneris „Urmas“ miestui dovanos mugės vargonų lengvosios ir klasikinės muzikos koncertus. Jie vyks visas tris šventės dienas nuo 17 val. Prezidentūros sodelyje.

Mugės vargonai buvo išrasti XVIII amžiaus pabaigoje, o XIX a. šis mechaniškai grojantis instrumentas ėmė pakeisti miesto šventėse grojančius muzikantus. Šie vargonai veikia be žmogaus rankų – dumples pučia suspaustas oras.

Mugės vargonai – tarsi mažytė teatro scena. Jie pasižymi ne tik muzikos garsumu ir garsų įvairove, bet ir puošnumu – akį traukia įmantrūs jų fasadų raižiniai, spalvų gausa, dekoracijos ir figūros. Koncertuojantis įsivaizduojamas orkestras ir judančios figūros sukuria įspūdingą reginį.

„Šie vargonai miesto šventei neabejotinai suteiks nuotaikingumo ir teatrališkumo“, – pažymi prekybos miestelio „Urmas“ atstovė Jurgita Dovalcovienė.

Dėl savo sudėtingumo ir daug kaštų reikalaujančios priežiūros dabar mugės vargonai yra retas reginys. Jie Vakarų Europoje laikomi kultūriniu paveldu. Kauno miesto šventėje pasirodysiantys „Lady Janet“ vargonai buvo kurti net 15 metų – nuo 1970-ųjų iki 1985-ųjų.

Mugės vargonų koncertas – ne vienintelis reginys, kurį dovanoja Kauno miesto dienos partneris „Urmas“. Kauniečiai ir miesto svečiai taip pat galės išvysti senovinių automobilių ir senovinės pramonės bei žemės ūkio technikos parodą, kuri šeštadienį ir sekmadienį vyks Vienybės aikštėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: