© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) antradienį susitiko derybų su vizito į Šanchajų atvykusiu Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, šalims siekiant stiprinti ryšius tokiu metu, kai abi yra smarkiai kritikuojamos Vakarų ir dalyvauja teritoriniuose ginčuose.

V.Putinas į Kinijos rytuose esantį didmiestį atvyko dalyvauti Azijos saugumo susitikime. Jo vizito metu šalys taip pat pademonstruos savo karinę galią per bendras pratybas Rytų Kinijos jūroje. Prasidėjusiose savaitės trukmės pratybose dalyvauja 14 laivų.

Tai yra pirmasis V.Putino vizitas į Kiniją nuo tada, kai pernai Xi Jinpingas tapo valstybės vadovu. Manoma, kad per jį šalys galiausiai pasirašys svarbų susitarimą dėl rusiškų gamtinių dujų eksporto į Kiniją, dėl kurio derasi jau daug metų.

Prieš oficialių derybų pradžią V.Putinui buvo surengta sutikimo ceremonija, trumpame pranešime nurodė valstybinė naujienų agentūra “Xinhua”.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga kilo rimčiausia priešprieša nuo Šaltojo karo laikų, kurią išprovokavo kovo viduryje Maskvos įvykdytas Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksavimas ir jos veiksmai eskaluojant krizę toje šalyje.

Tuo pat metu Pekino santykius su kaimynėmis, visų pirma Vietnamu, Japonija ir Filipinais, smarkiai temdo teritoriniai jūriniai ginčai.

“Rusai į tai žiūri kaip į galimybę parodyti: “Mes turime kitų pasirinkimų… Palaikome labai tvirtus ryšius su Kinija”, – sakė Karališkojo junginių tarnybų gynybos ir saugumo studijų instituto (RUSI) ekspertas Raffaello Pantucci (Rafaelas Pantučis).

“Kinams kur kas labiau rūpi tai, kas vyksta jūroje ir ar ten matoma Rusijos parama”, – sakė jis.

Abi šalys turi veto teisę Jungtinių Tautų saugumo Taryboje, nuolat sulaukia žmogaus teisių gynimo organizacijų kritikos ir dažnai suvienija jėgas, kad pasipriešintų JAV pozicijai įvairiais klausimais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: