(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Statistikos departamentas praneša, kad 2010 m. balandžio mėn., palyginti su kovo mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,4 procento.

2010 m. balandžio mėn., palyginti su kovo mėn., bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 0,8 procento pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 1,2 – transporto prekės ir paslaugos, 1,9 – drabužiai ir avalynė ir 0,9 procento atpigusios sveikatos priežiūros prekės ir paslaugos, 0,8 – įvairios prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos per minėtąjį laikotarpį padidėjo 0,6 procento, paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 7,2 procento pabrangusios daržovės ir bulvės, 3,9 – vaisiai ir uogos, 2,6 – kava, arbatžolės, kakava, 0,7 – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai ir po 0,3 procento atpigusi mėsa ir jos produktai, žuvys ir jų produktai, cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai.

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 2,8 procento pabrangęs benzinas, 3,5 – dyzeliniai degalai, 1,3 – suskystintos automobilinės dujos, 1,9 – vairavimo mokymo paslaugos. Asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugos atpigo 0,9, vietinio keleivinio automobilių transporto paslaugos – 0,4 procento.

Drabužių ir avalynės mėnesiniam kainų pokyčiui įtaką padarė dėl naujų pavasario ir vasaros sezono kolekcijų pasirodymo 1,9 procento pabrangę drabužiai ir 2,3 procento – avalynė. Audiniai drabužiams atpigo 0,9 procento.

Sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą nulėmė 1,2 procento atpigę farmacijos gaminiai.

Įvairių prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą lėmė 1,7 procento atpigusios kosmetikos priemonės, 1 procentu – laidojimo paslaugos, 1,2 procento – elektriniai asmens priežiūros prietaisai.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių didelės įtakos bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 2,4 procento pabrangusį karštą vandenį ir centralizuotai tiekiamą šilumą, 0,5 procento – vyną ir vyno produkciją, 0,6 – duomenų apdorojimo įrenginius ir 2 procentais atpigusias būsto priežiūros ir remonto medžiagas, 0,4 – judriojo telefono ryšio paslaugas, 1,8 – vaizdo aparatūrą, 0,7 – elektrinius ir neelektrinius pagrindinius namų ūkio prietaisus, 0,5 procento – namų ūkio valymo ir priežiūros priemones.

Per metus (2010 m. balandžio mėn., palyginti su 2009 m. balandžio mėn.) vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 procento. Metinį kainų padidėjimą lėmė per dvylika mėnesių 14 procentų pabrangę alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 8,3 procento – transporto prekės ir paslaugos, 13,2 procento – švietimo paslaugos ir 3,5 procento atpigę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 7,1 – drabužiai ir avalynė, 6,1 procento – ryšių prekės ir paslaugos.

Prekės per metus pabrango 0,8 procento, paslaugos atpigo 1,1 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: