© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) maždaug 4 mėnesius tikrins, ar Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo projektus įgyvendinančios Vokietijos bendrovės “Nukem” partnerės GNS pagaminti panaudoto branduolinio kuro konteineriai yra kokybiški ir saugūs.

VATESI pranešė gavusi dokumentus, kurie pagrindžia laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) konteinerių su pakeistomis techninėmis charakteristikomis saugą. Jų vertinimui VATESI pasitelks Lietuvos bei užsienio ekspertus.

Pasak VATESI viršininko Michailo Demčenkos, gauti 577 puslapiai dokumentų turi būti išanalizuoti kuo kokybiškiau, nes panaudotas kuras juose bus saugomas apie 50 metų.

“Iš naujo teks peržiūrėti jau suderinto techninio projekto pakeitimus, pateiktas medžiagų technines charakteristikas pagrindžiančius skaičiavimus, patikrinti kitus pateiktus duomenis, kad ateityje dėl panaudoto branduolinio kuro saugojimo neliktų neatsakytų klausimų”, – teigiama VATESI pranešime.

VATESI teigimu, saugykloje kuras bus saugomas 4,5 metro aukščio ir 2,6 metro skersmens konteineriuose “Constor RBMK-1500”, kurių kiekvienas kartu su kuru svers 118 tonų. 201 konteineryje numatoma saugoti apie 17 tūkst. panaudoto branduolinio kuro rinklių.

GNS dokumentus apie konteinerių saugumą IAE buvo pateikusi dar 2011 metais, tačiau išanalizavus dokumentaciją, buvo nustatyta, kad konteineriai neatitinka parametrų.

Be VATESI išvados ir suderinimo, projektas negali judėti į priekį.

“Nukem” ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl GNS konteinerių kokybės, todėl pernai gruodį IAE uždarymo donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau šių metų liepą finansavimas buvo atnaujintas.

IAE ir “Nukem” sutartį dėl jėgainės uždarymo rangos pasirašė 2005 metais, vėliau, darbams vėluojant, ji buvo koreguojama, terminus vis atidedant.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: