Galerijos 101 komanda organizatorių archyvo nuotr.

Kovo 13 dienos vakarą Kauno miesto širdyje įsikūrusi VDU menų galerija „101“ paminėjo penkerių metų veiklos sukaktį. Susirinkę galerijos draugai sveikino jos įkūrėjus, stebėjo veikiančią grupinės tapybos parodą „Eurostandartai” bei tapo menininkės  Vaidos Tamoševičiūtės performanso “Ryšiai”dalimi.

Rausvoje šviesoje, skambant Dainos Pupkevičiūtės muzikai, balta juosta akis ir kaklą apsivijusi V.Tamoševičiūtė pradėjo renginį. Balta medžiaga pasirodymo pabaigoje jau buvo ne ant jos, bet ratu stovinčių žiūrovų rankose. ,,Ačiū už ryšį‘‘ dėkojo menininkė. Galerijos vadovės, Daivos Citvarienės, teigimu ,,šis performansas skatina pagalvoti apie ryšius, kurie kuriami šioje galerijoje. “

Prisimindama prabėgusius penkerius metus, Citvarienė prisiminė šios erdvės gimimo etapą. Anot jos, tai buvo ,,sunkus gimdymas, kūdikis į pasaulį atėjo garsiai,sukėlė daug kalbų‘‘. Todėl dabar „101“ galerija siekia diskusijos. Klausia kas yra menas? Koks jo vaidmuo šiuolaikinėje visuomenėje?

Sudėtingiausi iššūkiu, šiuo metu ir visu veiklos laikotarpiu, Citvarienė įvardija mažą studentų įsitraukimą: ,,Jaučiame, kad galerija, kaip kultūros erdvė, svarbi miesto žmonėms, yra susiformavęs lankytojų ratas, net gatvėje mus „101“ draugai atpažįsta. Tačiau sunkiausia išjudinti esančius čia, vietoje- žmones, studentus. Jaučiamas nepakankamas menų fakulteto studentų susidomėjimas‘‘.

Performansą atlikusi V.Tamoševičiūtė renginio metu atviravo ,,šiandien jaučiu nostalgiją, čia įvyko mano pirmoji paroda.“ 2008 metų pavasarį šioje „101“ galerijoje, buvo eksponuojama viena pirmųjų jos personalinių parodų – tapyba, objektai ir performanso „Vasaris nebus amžinai“ videodokumentacija.

Tai pačiais metais, 2008 metų kovo 13 dieną, grupės „POST ARS“ performansu atidaryta VDU menų galerija ,,Tai akademinė, edukacinė meno institucija, siekianti tapti reikšmingu Kauno miesto kultūros ir meno sklaidos centru’’, organizuojami seminarai, viešos paskaitos, , kūrybinės dirbtuvės, meno kūrinių peržiūros, gyvo garso muzikos renginiai. Taip pat vykdomi tęstiniai projektai kaip : „PORTFOLIO: šiuolaikinio meno pristatymai“, „Sovietmečio dailės pristatymai“ ir kt. Laukiami menininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių.

„101“ Galerija bendradarbiauja su menininkais, VDU bendruomene, pagrindinėmis Kauno kultūros organizacijomis (Kaunas PHOTO, Kauno Kino festivaliu, Kauno Bienale ir kt). Taip pat visuomet yra laukiami savanoriai, norintys prisidėti prie šios kultūrinės ir intelektualinės platformos gyvavimo ir tobulėjimo.

Šiuo metu yra apie 20 savanorių, kuriuos vienija bendras noras ,,pažinti galerijos virtuvę, būti to proceso dalimi.’’

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: