(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Birželio viduryje Raudondvario kultūros centro jaunuolių tautinių šokių kolektyvas „Vėjo malūnėlis“ (vad. Jolanta Zizienė) ir Batniavos kultūros centro vaikų liaudiškos muzikos kapela „Karklynėlis“ (vad. Regina Aleknienė) viešėjo Danijoje, Brandės mieste.

Su šio miestelio bendruomene kultūrinius ryšius Kauno rajonas užmezgė dar prieš šešioliką metų, Ilgakiemio kultūros centro meno vadovės Alinos Vozgirdienės dėka. Ilgakiemio meno kolektyvai Brandėje svečiavosi šešis kartus, porą kartų buvo atvykę į svečius ir danai.

Šį kartą laimė pabuvoti svetingoje, gražioje šalyje teko raudondvariečiams ir batniaviečiams. Jie ne tik pateikė bendrą muzikos ir šokių programą, koncertavo Brandės pagrindinėje mokykloje ir miestelio šventėje, bet ir turėjo galimybę iš arti susipažinti su danų bendruomenės gyvenimu.

Nors Brandės miestelis nedidelis (jame gyvena virš 6000 gyventojų), bet stebina išvystyta infrastruktūra, poilsio, sporto, laisvalaikio zonos, ypatinga aplinkos priežiūra.

Vaikai turėjo galimybę pabendrauti su Brandės mokyklos mokiniais, stebėti bendruomenės namų vaikų teatro grupės spektakliuką, aktyviai dalyvavo miestelio šventėje ir vakaronėje.

Į akis krito kitoks požiūris į šventės pateikimą. Viskas vyko be įtampos, pompastikos. Mūsų kolektyvai susilaukė labai šilto palaikymo. Nuolat buvusios šalia bendruomenės narės Ulla ir Kirsten apgailestavo, kad Danijos jaunimas nebešoka tautinių šokių ir nebedainuoja tautinių dainų.

Todėl mūsų šokantys, grojantys ir dainuojantys vaikai jiems atrodė kaip stebuklas. Už gražų pasirodymą atlikėjai buvo apdovanoti su kaupu. Maitinimu, apgyvendinimu, koncertine programa pasirūpino miestelio bendruomenės centras. Bet didžiausia dovana – praleista visa diena viename didžiausių ir įspūdingiausių atrakcionų parkų Europoje – „Legolende“. Bilietus visai grupei taip pat padovanojo Brandės bendruomenės centras.

Savo kelionę Danijoje kolektyvai užbaigė prie Šiaurės jūros, kuri atšiaurumu ir šaltumu mažai skiriasi nuo Baltijos.

Pasivaikščiojo po jaukius pajūrio miestelius, turėjo progos pasideginti pajūryje. Paskutinę kelionės dieną vaikai praleido Vokietijos sostinėje Berlyne, kuris pribloškė savo didžiu. Keturias valandas vaikščiojo po didžiausią Europoje zoologijos sodą, apžiūrėjo Reichstagą ir Brandenburgo vartus.

Kiekviena koncertinė kelionė dovanoja naują patirtį, vis kitokius įspūdžius, ugdo jauno žmogaus suvokimą kas jis yra ir kokiu turi būti, skatina tobulėti. Svarbiausia, kad jauni žmonės supranta savo tautinių tradicijų unikalumą ir su dideliu džiaugsmu tai pateikia kitų šalių žmonėms.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: