Vis dažniau įvaikinti vaikai ieško savo biologinių tėvų
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Pastaruoju metu vis daugiau įvaikinusių šeimų ar suaugusių įvaikintų žmonių kreipiasi į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – Tarnyba), prašydami padėti surasti įvaikių biologinius tėvus, brolius, seseris ar kitus giminaičius, suteikti informacijos apie savo ar artimųjų įvaikinimą bei tarpininkauti užmezgant įvaikinusios vaiką iš mūsų šalies užsieniečių šeimos ir likusių Lietuvoje jo brolių, seserų ar kitų artimųjų ryšį.

Per septynis šių metų mėnesius gauta per 15 tokių prašymų (2010 m. iš viso jų būta 19, 2009 m. – 16, 2008 m. – 8).

Į Tarnybą su atitinkamais prašymais kreipėsi įvaikinusios lietuvaičius Australijos, Italijos, JAV, Vokietijos ir kitų šalių piliečių šeimos, gyvenantys Lietuvoje užsienio piliečių įvaikintų vaikų giminaičiai bei suaugę įvaikinti asmenys ne tik iš mūsų šalies, bet ir Armėnijos bei Gruzijos.

Daugiau kaip pusę šių metų atvejų sudarė užsienio piliečių šeimų, įvaikinusių vaikus iš Lietuvos, prašymai surasti įvaikių biologines mamas ir (ar) brolius bei seseris arba bent pateikti apie juos turimą informaciją.

Dažnai informacijos apie biologines mamas prašė įdukros, sulaukusios paauglystės. Joms buvo svarbu žinoti ne tik, kaip biologinės mamos gyvena, bet ir jų ūgį, plaukų spalvą ir kt..

Taip pat į Tarnybą kreipėsi užsieniečių įvaikintų vaikų giminaičiai (dažniausiai biologinės seserys, broliai, pusseserės, kartais ir biologinės mamos), gyvenantys Lietuvoje, prašydami pateikti informacijos apie įvaikintus vaikus bei padėti užmegzti tarpusavio ryšį. Tarpininkaujant Tarnybai, užmegztas tiesioginis pageidaujamas bendravimas, jei dėl jo sutiko abi pusės, arba tarpusavio ryšys palaikomas per Tarnybą.

Keliais atvejais įvaikinti suaugę asmenys, Lietuvos Respublikos piliečiai, ieškojo giminaičių. Tarnybai padedant, vienam vyrui pavyko surasti 7 brolius ir seseris, apie kuriuos jis nieko ligi tol nežinojo.

„Augantis įtėvių, ieškančių įvaikintų vaikų biologinių brolių, seserų, ir suaugusių asmenų, kurie buvo įvaikinti, prašymų padėti surasti jų biologinės šeimas skaičius rodo, kad tiek lietuvių, tiek užsieniečių šeimos tampa atviresnės ir suvokia tokios informacijos svarbą vaikui, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė.

– Mūsų tarnyba, siekdama padėti ieškantiems šaknų įvaikintiems asmenims arba juos norintiems surasti broliams ar seserims, tarpininkauja, surinkdama galimą informaciją. Tačiau svarbu paminėti, kad kiekvienu atveju suradus ieškomus asmenis, pirmiausia išsiaiškinama, ar jie sutinka bendrauti. Jeigu dėl vienokių ar kitokių priežasčių jie atsisako užmegzti ryšį, apie šį sprendimą informuojami ieškantieji. Informacija apie įvaikinimą yra konfidenciali, todėl be ieškomo asmens sutikimo jos suteikti kitiems asmenims negalime.“

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: