(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad individualia veikla besiverčiantys gyventojai, naudojantys kasos aparatus, turi vadovautis Centrinio mokesčių administratorius patvirtintomis taisyklėmis, kurios reglamentuoja ir kasos aparato kvito rekvizitus.

Kauno AVMI specialistai, norėdami išsamiau supažindindami smulkiuosius verslininkus su automatizuota ir supaprastinta gaunamų pajamų apskaita, naudojant kasos aparatus bei atsakyti į jiems rūpimus klausimus, lankėsi miesto didžiosiose turgavietėse. Teikiant konsultacijas pastebėta, kad kai kurie prekiautojai išduoda kasos aparatų kasos kvitus su neteisingai nurodytais privalomais rekvizitais. Dažniausiai kvituose nebuvo fiksuojama atskirų prekių pavadinimai, jų kiekis bei kaina, tik nurodoma prekės grupės pavadinimas ir pinigų suma. Smulkieji verslininkai aiškino, kad taip jų kasos aparatus suprogramavo aptarnaujančių įmonių darbuotojai.

Kauno AVMI primena, kad kasos aparatų kasos kvitų rekvizitus reglamentuoja Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos aprašas. Fiskaliniame kasos aparatu išspausdintame kvite turi būti ryškūs ir lengvai įskaitomi šie duomenys:

– kvito antraštė (ūkio subjekto pavadinimas, kasos aparato įrengimo adresas ir pridėtinės vertės mokesčio mokėtojo kodas arba ūkio subjekto kodas, jeigu jis nėra šio mokesčio mokėtojas);
– kvito eilės numeris, išdavimo data ir laikas;
– prekės (paslaugos) arba jų grupės pavadinimas;
– prekės (paslaugos) kaina;
-prekių (paslaugų) kiekis;
– visa mokėtina suma;
– pridėtinės vertės mokesčio suma, jeigu ūkio subjektas yra šio mokesčio mokėtojas;
– iš asmens gauta suma;
– grąža;
– fiskalinis logotipas ir unikalus kasos aparato numeris.

Atkreipiame dėmesį, kad gyventojų, naudojamų kasos aparatų kvitų antraštėse nereikia nurodyti verslo liudijimo numerio, namų adreso, tuo labiau, asmens kodo.

Akcentuojame, kad kasos aparatą programuoja jį aptarnaujanti įmonė, todėl pastebėjus, jog jis užprogramuotas netinkamai ir kvite nurodyti ne VMI nustatyti rekvizitai, pirmiausia reikėtų kreiptis į aparatą programavusią įmonę. Supažindinti kaip dirbti su kasos aparatu taip pat privalo įmonės, iš kurios jis įsigytas, darbuotojas.

Kasos aparato spausdinamas kvitas su nurodytais reikalaujamais rekvizitais naudingas pirkėjui – jame pateikiama informacija apie pirktas prekes ir sumokėtas sumas. Pardavėjui kvitas naudingas, kaip įrodymas, jog prekė pirkta tikrai iš jo, kai asmuo ją įsigijęs, dėl kokių nors priežasčių, nutaria gražinti.

Be to, besilankant turgavietėse teko išgirsti nuogąstavimų, kad dirbdami su kasos aparatais smulkieji verslininkai nebegalės taikyti nuolaidų, nebus galimos derybos dėl prekės kainos. Informuojame, kad nuolaidų taikymas yra pardavėjo ir pirkėjo tarpusavio susitarimas – tokiu atveju reikėtų mušti arba galutinę suderėtą parduodamo produkto kainą, arba taikyti procentinę nuolaidą nuo galutinės sumos. Dalis kasos aparatų leidžia taikyti ir suminę nuolaidą, pvz., 30 centų ir pan.

Kauno AVMI primena, kad visą reikalingą informaciją apie kasos aparatų naudojimą gyventojai gali rasti VMI interneto svetainės skyrelyje “Kasos aparatai smulkiesiems verslininkams”, paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 arba atvykę į gyvenamosios vietos mokesčių inspekciją.

Kauno AVMI informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: