© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino valstybiniu lygiu paskelbtą ekstremalią padėtį Ignalinos rajone, kur rastas afrikinio kiaulių maro užkratas.

Ignalinos rajonas tapo septintuoju Lietuvoje, kur galioja speciali padėtis, o pareigūnai turi platesnius įgaliojimus priimti sprendimus bei naudoti papildomą finansavimą.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimo tvirtinimas ministrų kabineto posėdyje iš formalumo virto diskusija, į kurią įsitraukė vidaus reikalų, susisiekimo, energetikos ministrai.

“Tas nutarimas, kuris buvo priimtas dėl afrikinio kiaulių maro, yra išplečiamas ta teritorijos dalimi, kurioje yra nustatytas maras ir kur buvo sunaikinta beveik 20 tūkst. kiaulių”, – Vyriausybės posėdyje sakė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis suabejojo ir klausė, ar padėtis atitinka realią ekstremalią situaciją, kai už bendrovės “Idavang” fermos ribų užkrato iki šiol nerasta.

“Ar tai tiesiog lokaliai buvo?”, – klausė J.Bernatonis.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius teiravosi, ar maro užkratą patvirtino užsienio referencinės laboratorijos.

Žemės ūkio ministerijos kanclerė Dalia Miniataitė pranešė, kad atsakymo iš Ispanijos laboratorijos kol kas negauta, nes tokie tyrimai užtrunka.

“Yra išsiųstas mėginys, bet atsakymas dar nėra gautas. Bet aš manau, kad mes turime gerą laboratoriją – Nacionalinės rizikos institutą, kuris tikrai tą virusą gali atpažinti”, – sakė D.Miniataitė.

Nacionalinis rizikos institutas jau yra diagnozavęs mirtiną kiaulių ir šernų ligą.

D.Miniataitės teigimu, trečiadienį Vilniuje susitikę Baltijos šalių bei Lenkijos atstovai patvirtino, kad visose šalyse pavojingas užkratas pirmiausiai rastas pas šernus ir plinta per juos. Pasak jos, todėl viena didžiausių problemų yra didelė šernų populiacija, nes užkrato pernešimui nebūtinai reikia tiesioginio kontakto su šernu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: