(c) Zalgiris.lt archyvo nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams nepavyko pergalingai užbaigti kovų Eurolygos A grupėje. Ketvirtadienį po itin dramatiškos kovos su pratęsimu žalgiriečiai nusileido Maskvos srities „Khimki“ ekipai – 89:93. Nepaisant šio kluptelėjimo, skirtingai nei „Khimki“, „Žalgiris“ tęs Eurolygos kovas kitame etape.

Pirmosiomis akistatos minutėmis svečiai iš Kauno šaudė netaikliai, o aikštelės šeimininkai greičiau įsijautė į žaidimą bei išsiveržė į priekį 6:0. Žalgiriečių žaidimą gerokai pagyvino ant parketo pasirodęs Mantas Kalnietis – įžaidėjas ne tik sėkmingai dirigavo savo komandos atakoms, tačiau ir pats ėmėsi iniciatyvos baigiamose atakų fazėse. Krepšininkui per trumpą laiką pelnius septynis taškus, o tris metimu iš tolimos distancijos pridėjus Dainiui Šalengai, pirmavo jau „Žalgiris“ – 10:8. Dar vienas M.Kalniečio metimas ir toliau leido žingsneliu priekyje būti lietuviams – 12:11. Antroje ketvirčio pusėje „Khimki“ akimirkai perėmė iniciatyvą ir kiek nutolo, tačiau žymesnės persvaros įgauti rusams neleido puolime aktyviai žaidę aukštaūgiai Travisas Watsonas ir Paulius Jankūnas (16:17). Netrukus pirmuosius taškus baudų metimais į savo sąskaitą įsirašė Artūras Milaknis (19:19), o du kartus iš eilės greitose atakose sužibėjo DeJuanas Collinsas (23:19). Tiesa, nuo paskutinio šeimininkų išpuolio apsiginti nepavyko – tritaškį smeigė Krešimiras Lončaras – 22:23.

Po trumpos pertraukėlės aikštelėje vyravo greitas, puolančio plano krepšinis. Tokiame žaidime kaip žuvys vandenyje jautėsi kauniečiai, o varžovams kur kas dažniau teko stebėti, kaip kamuolys skrodžia jų pačių saugomą krepšinio tinklelį. Keturi P.Jankūno, du D.Collinso ir trys Tomo Delininkaičio taškai leido „Žalgiriui“ susikrauti septynių taškų pranašumą bei priversti varžovus prašyti minutės pertraukėlės – 32:25. Tačiau atokvėpis neišmušė svečių iš ritmo: M.Pocius ore gražiai užbaigė ataką po puikaus T.Delininkaičio perdavimo, gynėjas pats pelnė taškus baudų metimais, Tadas Klimavičius išnaudojo M.Kalniečio sukurtą progą, o įžaidėjas pasižymėjo ir pats, rezultatyviai baigdamas individualų reidą – 40:31. Po T.Klimavičiaus ir A.Milaknio taškų skirtumas išliko nepakitęs (44:35). Tiesa, nuleisti rankų Rusijos klubas neketino – keli taiklūs metimai ir skirtumas aptirpo iki 40:44. Nepaisant to, ketvirčio pabaiga priklausė žaliai-baltiems – abi baudas pataikė D.Collinsas, o su bauda iš vidutinio nuotolio tiksliai šovė Mindaugas Kuzminskas – 48:42.

Trečiojo kėlinuko pirmosiomis minutėmis „Žalgiriui“ sunkiai pavyko rasti kelius šeimininkų krepšio link. Kibiai gynęsi rusai atsilikimą buvo sumažinę ir iki dviejų taškų – 49:51. Tačiau svarbiu metu iniciatyvos ėmėsi M.Pocius – lietuvis pataikė du tritaškius iš eilės, o antrąjį – per pakeltas varžovo rankas paskutinę atakos laiko sekundę – 57:49. Nors po T.Watsono metimo iš po krepšio žalgiriečiai dar turėjo saugų pranašumą (59:53), kelios nereikalingos klaidos ir netaiklūs metimai leido varžovams priartėti iki minimumo – 58:59. Sausrą nutraukė D.Šalenga, tačiau rusai atsakė tritaškiu – 61:61. Nepaisant to, ketvirčio paskutinę ataką „Žalgiris“ sužaidė lyg iš natų – T.Watsonas pamatė po krepšiu laisvą P.Jankūną, kuris įkrovė kamuolį iš viršaus – 63:61.

Lemiama rungtynių atkarpa prasidėjo dviem taikliais D.Šalengos baudų metimais (65:61). Kurį laiką komandos vangiai rinko taškus, o metimai dažniau skriejo pro šalį, nei į krepšį. Labai sėkmingai į aikštelę sugrįžo M.Kalnietis – įpusėjus kėliniui šis smeigė du tritaškius, taip padidindamas komandos persvarą iki 71:65. Kita varžovų ataka baigėsi be metimo – kauniečiai sėkmingai apsigynė. Tuo tarpu puolime „Žalgirio“ mechanizmas darbavosi sėkmingai – reidą dviem taškais pavertė M.Pocius, o puikiu M.Kalniečio perdavimu pilnai pasinaudojo M.Begičius, niekieno netrukdomas pataikęs iš arti – 75:66. Vis tik po minutės pertraukėlės rusai padidino apsukas ir po taiklaus tolimo šūvio atsilikinėjo jau tik 71:75. Tačiau ilgiau džiaugtis šiem neleido puikiai rungtyniavęs M.Kalnietis – 77:71.

Iki pagrindinio laiko pabaigos likus minutei aikštelės šeimininkai rado spragą svečių gynyboje, dar kartą nubausdami kauniečius tolimu metimu – 74:77. Nors puolime nelabai sėkmingai sužaidė M.Pocius, nuo rusų išpuolio pavyko apsiginti nenukentėjus – šūvis iš toli buvo netaiklus. „Khimki“ čia pat prasižengė prieš M.Kalnietį, tačiau įžaidėjui sudrebėjo ranka, o greita varžovų ataka baigėsi dviem taškais – 76:77. Priešininkai ir vėl nusprendė prasižengti prieš M.Kalnietį, tačiau šį kartą žalgirietis neklydo – abu bandymai pasiekė tikslą – 79:76. Likus 18 sekundžių geltoną aprangą vilkinti ekipa vėl sušaukė minutės pasitarimą. Trenerio nurodymu krepšininkai mėgino atakuoti iš toli, vis tik metimas tikslo nepasiekė. Deja, atkovoti kamuolio nepavyko – 79:78. Išbandymas nuo baudų metimų linijos šį kartą laukė jau M.Pociaus, tačiau ir jo ranka nedrebėjo – 81:78. Sekė dar viena pertraukėlė ir dar viena rusų ataka. Deja, su lyg ketvirčio sirena Keithas Langfordas realizavo sudėtingą tolimą metimą, išplėšdamas pratęsimą – 81:81.

Įsijautęs K.Langfordas tolimu šūviu pradėjo ir papildomas penkias minutes. Laimei, tuo pačiu netruko atsakyti ir M.Kalnietis, o baudas pridėjo D.Šalenga – 86:84. Nepaisant to, nepavyko apsiginti du kartus iš eilės – 86:88. Trečias kartas nemelavo, tačiau puolime nepataikė D.Šalenga, o nuo baudų linijos nesisekė M.Begičiui. Už tai neatleido Zoranas Planiničius – 90:86. Dar viena ataka baigėsi netiksliu šūviu, tuo tarpu K.Langfordas smeigė dar vieną tritaškį – 93:86. Baltos vėliavos nesiruošė kelti fantastišką tolimą metimą realizavęs T.Delininkaitis (89:93), tačiau laiko stoka privertė prasižengti. Nors abu metimai skriejo pro šalį, nei T.Delininkaičiui, nei M.Pociui nepavyko pataikyti iš toli. Pergalę rusams garantavo K.Lončaro bauda – 93:89.

„Žalgiris“: M.Kalnietis 24, M.Pocius 13, P.Jankūnas 9 (11 atk. kam.), D.Šalenga 9, T.Delininkaitis 8 (5 atk. kam.), D.Collinsas 8, A.Milaknis 5, T.Watsonas 4 (7 atk. kam.), T.Klimavičius 4, M.Begičius 3 (6 atk. kam.), M.Kuzminskas 2.

„Khimki”: K.Langfordas 35 (8 atk. kam., 4 rez. perd.), R.Lopezas 14, K.Lončaras 13 (9 atk. kam.), S.Monia 10.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: